Eveniment-Social

De la 1 octombrie, pretul la apa aproape s-a dublat

Publicat: 30 sept. 2012

@ Consilierii locali din Pascani au hotarat ca tariful pentru apa potabila si pentru canalizare trebuie sa fie majorat cu aproximativ 45 la suta

Pascanenii sunt nevoiti sa suporte o noua scumpire. In ultima sedinta ordinara de Consiliu Local, alesii pascaneni au decis ca incepand cu data de 01 octombrie, cetatenii sa suporte o majorare de pret pentru serviciile publice de apa potabila si canalizare – epurare prestate de noua societate Prest Serv Apa Pascani (PSA), fosta Directie Apa Canal (DAC). Practic, s-a ajuns la suma de 5,35 lei/mc, o suma destul de mare avand in vedere nivelul de trai de la nivel local. O parte din alesii locali a atras atentia asupra faptului ca majorarea de tarif, pe langa efectele negative produse asupra populatiei, ar putea avea repercusiuni grave asupra populatiei. Altfel spus, cetatenii nu vor putea sa-si permita sa plateasca facturile si la noua societate se vor aduna datorii destul de mari. Proiectul a fost dezbatut pret de cateva zeci de minute de catre consilierii locali, in prezenta directorului general Ioan Prisecaru. Initial s-a luat in discutie regulamentul de organizare si functionare al societatii. Acesta a fost amplu dezbatut de consilieri si s-au adus conducerii PSA mai multe reprosuri privind pierderile de apa, criteriile de performanta dar si alte lucruri aflate sub semnul intrebarii si la care nu s-a gasit raspuns. Pentru ca s-au ridicat prea multe probleme, primarul Dumitru Pantazi a decis ca proiectul sa fie amanat pana la gasirea unor solutii. Apoi s-a analizat oportunitatea unei majorari de pret. La acest proiect, edilul sef a precizat faptul ca in urma unei analize privind activitatea societatii, singura solutie este de a majora cu 45% pretul.

Motivele care stau la baza majorarilor

Primarul Dumitru Pantazi a atras atentia asupra faptului ca este nevoit sa vina cu un asemenea proiect in plenul sedintei, fiind aleasa varianta cea mai putin rea fata de celelalte variante. „Sa nu se creada ca mie imi convine acest lucru. Credeti ca cineva doreste neaparat aceasta marire? S-a analizat situatia de la Prest Serv Apa si alta solutie nu s-a gasit. Daca vrem ca aceasta societate sa reziste la nivel local si pascanenii sa nu fie nevoiti sa mearga in alta parte, la alt operator, trebuie sa impunem aceasta crestere. Daca altcineva are o alta solutie viabila, atunci cu siguranta ca o voi accepta”, a declarat primarul Dumitru Pantazi. „S-a numit o comisie de consilieri locali pentru a analiza situatia de la Prest Serv Apa, din care am facut si eu parte. Atunci cand am intrat in comisie, am dat jos haina politica si am incercat sa gasim solutii. Sincer va spun, ca nu sunt, de aceea sunt de acord cu varianta propusa de domnul primar. Nimanui nu-i convine cand vine vorba sa scoata bani mai multi din buzunar, dar altceva nu avem ce face”, a declarat consilierul local PSD, presedintele Comisiei economice, Vasile Haldan.

PSA sau ApaVital

Alesii locali au ajuns la doua variante: ori se voteaza majorarea de pret si pascanenii raman sub administrarea celor de la Prest Serv Apa Pascani, societate asupra caruia detine control Consiliul Local, ori daca nu, Pascaniul trece sub aripa celor de la ApaVital Iasi, unde pretul pentru un metru cub de apa ajunge la 6,47 lei, cu mult mai mare decat cel de la PSA. „Sunt doua solutii. Ori crestem pretul la apa si dam 5,35 lei/mc la Pascani, ori daca nu distrugem societatea locala prin mentinerea pretului si trecem la operatorul regional ApaVital care are 6,47 lei/mc. Daca trecem la ApaVital, Consiliul Local nu mai are nicio putere asupra deciziilor luate de catre cei de la conducerea societatii, asa cum facem la Pascani. Practic, cum spun ei asa vom face”, a conchis Dumitru Pantazi. 
Consilierul local PDL Ioan Ionita s-a impotrivit deciziilor celor de la conducerea municipiului. Acesta a precizat faptul ca dimpotriva, pretul la apa ar putea scadea prin scoaterea asa-ziselor pierderi care lunar sunt impuse cetatenilor. „Sunt modalitati de scadere a pretului. Va aduc aminte ca pana acum, in sedintele trecute, am tot venit cu solutii. In primul rand ar trebui sa se scoata aceste pierderi. Dar nu se vrea. Solutii sunt. Daca anumite persoane nu sunt in stare sa reduca aceste pierderi, atunci sa plece acasa. Sunt de parere ca va creste numarul datornicilor catre Prest Serv Apa dupa aprobarea cresterii. Sunt multe familii care efectiv nu isi permit sa plateasca, nu ca nu vor. Pe hartii contabile situatia va sta bine, dar cand se va trece la incasari, gradul de colectare va fi foarte mic. De aceea, eu nu sunt de acord cu cresterea pretului. Este un management acolo care trebuie sa dea rezultate. Nu stiu cum sau ce face. Daca nu este in stare, atunci sa vina altcineva”, a precizat consilierul local PDL Ioan Ionita. „Sunt pierderi si in societate. Nu in sistemul de distributie”, a spus pesedistul Vasile Haldan, facand cel mai probabil referire la faptul ca se scurg banii pascanenilor in alte parti decat in folosul public.

Salarii mai mici

In plenul sedintei de Consiliu Local, primarul Dumitru Pantazi a atras atentia conducerii PSA asupra salariilor din cadrul unitatii. “Revin la problema salariilor. Mi se par destul de mari. O sa fie nevoie ca fondul de salarii sa fie micsorat. Nu este normal ca 60 la suta din bani sa se duca pe cheltuieli de personal cu salarii”, a spus primarul. Consilierul Local PSD a atras atentia asupra pierderilor enorme care le sunt imputate pascanenilor. „Circa 10.000 de metri cubi sunt pierderi. Mie cel putin mi se pare foarte mult. Trebuie sa se gaseasca o solutie pentru ca aceste pierderi sa fie reduse”, a declarat consilierul local PSD, presedintele Comisiei juridice, Bogdan Alexa.loading...

Adauga un comentariu