News Flash:

De la muzica la intelepciune

10 Aprilie 2000
687 Vizualizari | 0 Comentarii
Numeroase si variate pot fi izvoarele placerilor sufletesti ale omului cu formatie spirituala: filosofia, arta, stiinta etc. Un asemenea sentiment l-am incercat, o data in plus, dupa lectura cartii "Reflectii pentru Timpul meu. Interviuri, cronici, intre timp" (vol. II), semnata de prof. George Manovici, aparuta la editura GEEA. Alcatuita din mai multe parti (mentionate in titlu), cu rosturi si forme specifice de exprimare, cartea trezeste nu numai un viu interes, dar si placerea intalnirii cu o elevata problematica spirituala, a carei explicare nu poate fi decat partial relevata in limitele "procustiene" ale unei obisnuite informatii publicistice. Astfel, partea I-a este consacrata exclusiv unor originale, valoroase si sugestive reflectii, ce pare a se constitui intr-o adevarata "carte de vizita" a autorului. Desi aproape fiecare din cele 175 de reflectii (peste jumatate din cele 300 de reflectii cu care isi incepe "Oracolul Manual", cunoscutul carturar spaniol, Baltasar Gracian), ar merita un comentariu special, de incontestabil folos, ma marginesc sa mentionez doar doua, ce mi se par edificatoare pentru definirea spiritului autorului si incitarea interesului posibililor sai cititori. Prima: "Motto: Fiecare viata are tempourile ei: andante sau moderato, alleggro sau prestissimo, toate capata, la un moment dat, nuantele cele mai potrivite si primejdiile cele mai motivate..." (p.7.). A doua: "Eu insumi? O petala de cer falfaind a pasare maiastra, peste catastrofele profetice ale Timpului si popasurile nelinistite ale cerbilor...". (p. 21).
Aparent mai putin interesante si/sau captivante, trebuie sa subliniez ca si celelalte parti ale acestui al doilea volum al cartii la care ma refer ("Zilele George Enescu la Botosani", "Interviuri", "Cronici muzicale"), cuprinzand teme si subiecte capabile sa influenteze rational-afectiv pe cititori in general si cu deosebire pe cei ce profeseaza filosofia si unul sau altul dintre domeniile artei muzicale. Numarandu-ma printre cei privilegiati de nesperata imprejurare de a sluji (alte discipline decat cele artistice), cateva decenii, un institut de arta (muzica, plastica, teatru etc.), cunoscut azi sub numele Academia de arte "George Enescu" Iasi, m-a bucurat, desigur, faptul de a ma fi intalnit nu doar cu avizatele opinii ale unor fosti colegi de institut, ca prof. Ion Baciu, Corneliu Calistru s.a. sau fosti ilustri studenti, precum Viorica Cortez, Corneliu Solovastru, Mariana Cioromila etc., dar si cu unele dintre frumoasele opere preferate ori cultivate in exercitarea profesiunii lor.
In fine, in aceasta reusita lucrare am intalnit si cateva interesante informatii despre relatiile lui Eminescu cu muzica. Mai intai am retinut faptul ca, intre alte indeletniciri, fie si vremelnice, el a indeplinit si un rol de "maestru de cor" (p.65). De un real interes mi s-a parut apoi si informatia ca Eminescu "avea un glas de-si dadeai si camasa sa-l asculti" (p. 165). In sfarsit, se cuvine mentionat in acest context ca intre manuscrisele "bardului de la Ipotesti" se gasesc si cateva reflectii despre locul muzicii in ansamblul artelor, dintre care cel putin una merita a fi retinuta: "muzica este totusi inca aceea dintre acre care sta mai aproape de cultura..." (p. 166). Fireste ca raman multe merite neevidentiate, dupa cum nu-i exclus ca unele dintre cele amintite sa nu fie valoric prioritare.
Cu convingere ca cititorii (inclusiv cei din institutiile citate mai sus) dispun de capacitatea de a distinge singuri, fara alte recomandari, binele de rau, adevarul de neadevar si frumosul de urat, marturisesc, in final, satisfactia de a fi descoperit, fie si tardiv, o parte din valoroasa activitate a prof. George Manovici, despre care sper, vom mai auzi si alte fapte demne de respect si pretuire. Dar oricare ar fi reactia la asemenea opinii, eu nu pot finaliza fara a exprima cateva ganduri: Cat de benefic si onorabil ar fi daca am putea sa elogiem la fel si valorile napastuitei noastre economii actuale. Sa fi devenit, oare, mai putin virtuoase furnicile fata de greierii din tara noastra? Nu cred.

Vasile C. Ciocarlan
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013613 (s)