International

De maine moldovenii circula fara vize in Spatiul Schengen. Ce spun romanii de peste Prut

Publicat: 27 apr. 2014
1
Incepand de maine, 28 aprilie, moldovenii pot circula fara vize in Spatiul Schengen, insa acest pas catre Uniunea Europeana (UE) nu provoaca prea mult entuziasm intr-o tara din care sute de mii de persoane au emigrat deja in cautarea unui loc de munca.

Citeste si Dupa 22 de ani de independenta, Republica Moldova interzice votarea in baza pasapoartelor sovietice 

Potrivit unui sondaj publicat joi de Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova, 50% dintre persoanele chestionate apreciaza ca liberalizarea regimului vizelor pentru sejururi de scurta durata „nu este un eveniment important”, fie pentru ca nu au mijloacele de a calatori, fie pentru ca un pasaport romanesc care le permite deja sa circule fara probleme.

Intre 500.000 si un milion de locuitori au emigrat deja din cea mai saraca tara din Europa, in special in Rusia si Italia, in cautarea unui loc de munca. In timp ce unii se bucura de faptul ca pot circula fara vize, multi romani de peste Prut se arata rezervati. Acestia spun ca multi moldoveni se duc in Rusia in fiecare primavara la munca si ca se tem ca Moscova ar putea introduce vize pentru moldoveni sau ca-i va expulza pe cei care muncesc deja in aceasta tara, ca masuri de retorisiune fata de o apropiere de UE, potrivit Mediafax.ro.

Vezi si CULMEA. Oras rupt in doua de Uniunea Europeana. „Locuim in Absurdistan!” 

Adauga un comentariu