Magazin

De maine se retrag becurile cu incandescenta din tarile UE

Publicat: 31 aug. 2012
1
Incepand cu data de 1 septembrie intra in vigoare directiva europeana ce prevede retragerea becurilor cu incandescenta pe ansamblul Uniunii Europene, o masura menita sa conduca la economisirea energiei.
Aceasta data incheie perioada tranzitorie inceputa in luna septembrie 2009, cand au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenta cu o putere de peste 100 de wati, in anii 2010 si 2011 fiind retrase si cele de peste 75 si respectiv 60 de wati, scrie rtv.net. 
Consumatorii vor putea sa le inlocuiasca cu becuri fluorescente compacte, care consuma cu 75% mai putina energie decat cele cu incandescenta sau cu halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calitatii iluminarii, dar care consuma cu 25-50% mai putin decat acestea din urma. 
Lampile moderne LED se prefigureaza a fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenta din punctul de vedere al calitatii, ele permitand in plus economisirea a pana la 70% din energia consumata. Dar pretul lor ridicat, cuprins intre 15 si 25 de euro, in comparatie cu un euro cat costa un bec traditional, este obstacolul major ce impiedica extinderea utilizarii lampilor LED. 
Odata cu inlocuirea becurilor traditionale, Comisia Europeana estimeaza ca fiecare camin va economisi in medie 50 de euro pe an. Va exista si un impact favorabil asupra mediului inconjurator, durata de viata mai mare a noilor becuri permitand reducerea cantitatii de reziduuri si vor scadea si emisiile de dioxid de carbon.
Adauga un comentariu