Actualitate

De necrezut! Mama care si-a abandonat copiii intr-o primarie din Iasi isi vrea micutii inapoi! Nu multi o vad capabila – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 31 aug. 2016

@ Soarta micutilor abandonati intr-o primarie din Iasi pare sa se schimbe @ Chiar daca a fost acuzata de abandon, mama celor mici s-a angajat si face tot posibilul sa ramana alaturi de copii @ In curand, este posibil ca micutii si tanara mama sa primeasca o casa in care vor putea locui linistiti @

Tanara mama care a decis sa-si paraseasca copiii in incinta primariei din orasul Podu Iloaiei, a intrat in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi. Reprezentantii DGASPC care s-au deplasat la unitatea spitaliceasca unde cei patru micuti au fost internati, au constatat ca prezentau o stare de sanatate buna si devenisera comunicativi, intrebând in permanenta de mama lor.

Dupa ce au fost externati din Spitalul de Boli Infectioase „Sf. Paraschiva”, unde au fost internati de catre asistentii sociali din orasul Podu Iloaei, acestia au fost preluati de DGASPC. In urma evaluarii psihologice, atât a copiilor, cât si a mamei, reprezentantii DGASPC au hotarât ca este mai bine sa ii reuneasca cu aceasta, constatându-se faptul ca femeia indeplineste conditiile paternale, manifestând un grad crescut de interes in oferirea unor conditii optime pentru cresterea si ingrijirea copiilor.

„Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi (DGASPC), impreuna cu cei de la Fundatia Hope and Homes for Children Romania (HHC), s-au intrunit pentru a propune solutionarea acestui caz. S-a propus rezolvarea problemelor igienico-sanitare, gasirea unui teren pe raza orasului Podu Iloaiei, unde le-am putea construi o locuinta unde ar avea un mediu securizat si stabil, aprovizionarea acestora cu imbracaminte si alimente, precum si accesul la medicamente”, a declarat Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvant al DGASPC Iasi.

Femeia si cei patru copii sunt gazduiti momentan pe o perioada determinata in cadrul Centrului Maternal Maternus din Iasi, deoarece Primaria orasului Podu Iloaiei nu a gasit inca un teren unde s-ar putea construi o locuinta pentru acestia. Intre timp, tânara mamica si-a gasit un loc de munca in cadrul unei fabrici de confectii, iar copiii au fost inscrisi la un medic de familie si urmeaza sa inceapa scoala, respectiv gradinita.

I-a lasat in primarie si a plecat, dar ii vrea inapoi

Va reamintim ca Maria Onalau, in varsta de 28 de ani, s-a gandit sa ceara ajutor batand la usa Primariei din Podu Iloaiei. Tanara mama a locuit o perioada in chirie, la o casa aflata la cativa zeci de metri de primarie, insa de aproximativ o saptamana a fost nevoita sa doarma in strada, alaturi de copiii sai. Joi, pe 18 august, a intrat in sediul consiliului local impreuna cu micutii, dar a iesit fara ei. 

„Joi, a venit la primarie cu cei mici si i-a lasat, pentru ca nu se mai putea ocupa de ei. Copiii prezentau niste bubite pe fata. Au fost dusi la medicul de familie, apoi dusi la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Mama si cei patru copii au fost monitorizati de asistentii sociali ai Primariei Podu Iloaei, iar de cand au ramas fara locuinta, am cautat variante pentru a-i putea ajuta. Am anuntat Directia pentru Protectia Copilului de situatia lor si cautam in continuare solutii. Mama a anuntat ca nu vrea sa renunte la ei, insa acum nu are posibilitate sa-i intretina”, a precizat Violeta Popescu, asistent social in cadrul Primariei Podu Iloaiei.

In oras, mama care si-a lasat copiii este destul de cunoscuta, pentru ca isi crestea micutii singura si de multe ori era vazuta alaturi de ei. Acum, atat mama, cat si cei patru copii pot forma o familie normala. Din cate se pare, autoritatile competente se vor ingriji de soarta lor si vor cauta sa ii sprijine.

Adauga un comentariu