Sanatate

De unde începe să crească burta unei gravide: Când se vede că ești însărcinată

Publicat: 04 mai 2021

Femeile care sunt însărcinate pentru prima dată sunt interesate să știe de unde începe să crească burta unei gravide. Acestea sunt interesate de mărimea normală a burții în sarcină.

Medicii susțin că nu există o dimensiune standard și că în stadiile incipiente nu există o creștere semnificativă a abdomenului decât de-abia în mijlocul celui de-al doilea trimestru.

De obicei, abia după 3-4 luni de sarcină se întâmplă să crească burta unei gravide. Din acel moment, femeile însărcinate sunt interesate dacă mărimea burții este cea normală. Există de altfel niște ipoteze care spun că o burtică proeminentă indică faptul că vei naște un băiețel, iar dacă este plată vei naște o fetiță. Acestea nu au nicio bază științifică.

De unde începe să crească burta unei gravide: Creșterile se pot determina prin măsurarea uterului

La început, uterul femeii însărcinate este de dimensiunea unei lămâi. Spre sfârşitul lunii a doua de sarcină, uterul creşte în dimensiuni de aproximativ 3 ori şi ia formă rotundă, ajungând să fie cât un pepene mic.

Pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a sarcinii, uterul îşi păstrează forma rotunjită, iar la începutul trimestrului trei ia forma unui om. Până la sarcină, greutatea uterului este de 50-100 g, iar la sfârşitul sarcinii ajunge la 1000 g. Volumul cavităţii uterine la sfârşitul sarcinii creşte de peste 500 de ori. În timpul sarcinii, fiecare fibră musculară se lungeşte de 10 ori şi se îngroaşă de aproximativ 5 ori.

Aceste creșteri se pot determina prin măsurarea uterului prin examen obstetric extern. Astfel, se măsoară mărimea fundului uterin, însă la începutul sarcinii, cât timp uterul nu iese din limitele oaselor pelviene, creşterea dimensiunilor acestuia poate fi stabilită prin examen vaginal sau ecografie.

Înălţimea fundului uterin este determinată de medic la fiecare examen medical cu ajutorul unui centimetru. Medicul măsoară distanţa de la marginea superioară a simfizei pubiene până în partea de sus a uterului. Înălţimea orientativă a fundului uterin în centimetri corespunde termenului de sarcină în săptămâni. De exemplu, dacă înălţimea fundului uterin este de 25 cm, termenul sarcinii este de 25 de săptămâni.

Volumul de lichid amniotic crește neuniform. Astfel, la 10 săptămâni de sarcină, volumul acestuia este de aproximativ 30 ml, la 13-14 săptămâni – 100 ml, în timp ce la 18 săptămâni – 400 ml. Volumul maxim ajunge la 37-38 de săptămâni la 1000-1500 ml. Spre sfârşitul sarcinii cantitatea de lichid se poate reduce până la 800 ml.

Întârzierea ritmurilor de creştere a fundului uterului apare din cauza hipotrofiei fătului, adică întârzierii creşterii acestuia. În cazul acestei patologii. bebelușul se naşte, chiar şi la termen, cu greutatea mai mică de 2.600 g, iar procesul de adaptare la viaţa extrauterină decurge mai greu.

Alți factori care influențează creșterea burții unei gravide

Creșterea burții unei gravide poate fi influențată de mai mulți factori. În cazul în care este a doua sarcină, aceasta va fi vizibilă mai devreme decât în cazul primei sarcini.

De asemenea, în cazul în care femeia însărcinată are tendința de a se îngrășa mai ușor, atunci în timpul primului trimestru se poate deja vedea că este însărcinată. În schimb, la femeile mai atletice, burta de gravid se observă mai târziu.

La fel, există diferențe și în funcție de înălțimea femeii. La cele mai mici de înălțime se observă mai ușor.

În anumite cazuri, burta femeii însărcinate este observabilă doar în trimestrul al treilea.
Adauga un comentariu