Arte vizuale

De unde scoate Guvernul banii pentru „Cumintenia Pamantului”

Publicat: 06 oct. 2016
Guvernul nu a reusit sa stranga cele sase milioane de euro necesare compeltarii sumei pentru ”Cumintenia Pamantului”. Planul initial era ca, din suma de 11 milioane de euro ceruta de proprietarii sculpturii lui Brancusi, Guvernul sa plateasca cinci milioane din buget, iar restul de bani sa-i stranga din donatii.
Cum campania s-a dovenit a fi un esec, pana la sfarsitul lunii septembrie adunandu-se numai un milion de euro, reprezentantii Guvernului au fost nevoiti sa se gandeasca la un plan de rezerva. Conform jurnalistilor de la Profit.ro, se pare ca acest al doilea plan prevede achitarea a 10 milioane de euro din buget si prelungirea campaniei de strangere a donatiilor pana sa 31 octombrie 2019, in speranta ca suma cheltuita de stat va fi recuperata.
„Diferenta intre sumele donate si virate in conturi si suma echivalenta in lei a 6 milioane euro va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strangere a donatiilor va fi reluata si se va derula pana la data de 31 octombrie 2019, in scopul asigurarii reintregirii fondurilor alocate de la buget. In situatia in care, din orice motiv, pana la 30 noiembrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil, se dispune inchiderea campaniei, iar sumele colectate se restituie donatorilor. Conditiile, procedura si termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc pana cel mai tarziu la 30 iunie 2017″, este formula pregatita de Guvern, conform Profit.ro.
Guvernul anuntase anterior ca ia in calcul prelungirea perioadei de subscriptie publica pentru cumpararea sculpturii „Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi, nereusind sa stranga in ultimele patru luni decat 1 milion de euro, din necesarul de 6 milioane de euro.
Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, a declarat vineri, 30 septembrie, pentru Agentia de presa News.ro ca proprietarii spera ca tranzactia sa se incheie asa cum au convenit cu Guvernul in luna martie, iar daca s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie sa fie ”rezonabil” si sa nu depaseasca sfarsitul anului.


loading...

Adauga un comentariu