Lifestyle

De unde vine mătreața și cum să scapi de ea

Publicat: 10 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De unde vine mătreața și cum să scapi de ea

Mătreața nu este o boală independentă, ci un simptom. Și cel mai adesea, una dintre bolile comune ale pielii este dermatita seboreică. Dar există și alte opțiuni.

În majoritatea cazurilor, descuamarea poate fi eliminată în doar patru săptămâni.

De unde vine matreata?

Denumirea medicală pentru mătreață, pitiriazis, este latină pentru „tărâțe”. O descuamare albicioasă, asemănătoare tărâțelor, pe scalp poate apărea din unul dintre următoarele motive:

Dermatita seboreica

Acesta este numele unei boli inflamatorii a pielii, a cărei origine nu a descoperit încă pe deplin oamenii de știință. Se știe că dermatita seboreică se dezvoltă pe acele zone ale pielii în care există multe glande sebacee: pe cap, față (sub sprâncene, mustață, barbă), spate și piept.

Medicii sugerează că principala cauză a acestui tip de dermatită este sensibilitatea crescută a sistemului imunitar la specia de drojdie Malassezia. Aceste microorganisme sunt inofensive și trăiesc pe pielea tuturor oamenilor, în special a zonelor păroase. Dar dacă în mod specific imunității tale nu îi place Malassezia, corpul încearcă să le „reseteze”, începând peelingul activ.

Scalp prea gras

Ciupercile Malassezia se hrănesc cu sebum. Dacă există prea multă grăsime, aceasta creează condiții ideale pentru ca drojdia să se reproducă. Este posibil ca corpul dvs. să nu fie prea sensibil la aceste ciuperci, dar atunci când numărul lor crește serios, începe să reacționeze cu mătreață.

Prea scalp prea uscat

Epiderma, care nu are umezeală, se desprinde mai activ.

Dermatita de contact

Mai simplu spus, o alergie la un produs care a ajuns pe piele. Poate fi șampon, balsam, vopsea de păr. De regulă, în astfel de cazuri, mătreața nu este singurul simptom: scalpul poate mânca și chiar dureri.

Cum să scapi de mătreață

În majoritatea cazurilor, acest lucru se poate face acasă. Începeți prin a cumpăra un șampon anti-mătreață fără prescripție medicală și aplicați-l conform instrucțiunilor.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recomandă utilizați produse care includ unul dintre următoarele ingrediente:

  • Pirition de zinc. Această substanță are efect antifungic și antibacterian.
  • Acid salicilic. Va fi un instrument ușor de decojire , care poate ușura scalpul de la descuamare.
  • Sulfură de seleniu. De asemenea, luptă cu ciupercile. Efect secundar – poate schimba culoarea părului. De exemplu, pentru a adăuga galbenitatea unei blonde.
  • Ketoconazol. Un alt agent antifungic.
  • Gudron de cărbune. Incetineste rata mortalitatii si a descuamarii celulelor pielii si astfel reduce descuamarea. Dacă aveți părul blond sau gri, acest ingredient vă poate vopsi părul.

Când să vedeți un medic

Asigurați-vă că consultați un dermatolog dacă:

  • Mătreața nu dispare în decurs de patru săptămâni, deși utilizați în mod regulat șamponul adecvat și urmați cu strictețe instrucțiunile.
  • Mătreața este foarte abundentă sau însoțită de mâncărime severă.
  • Scalpul arată roșu, inflamat și are pete roșii sau cruste mâncărime.

În astfel de cazuri, putem vorbi despre o boală cronică sau acută a pielii. Medicul dumneavoastră vă poate spune diagnosticul exact și vă poate prescrie un șampon sau o loțiune cu steroizi mai eficientă.

Adauga un comentariu