Stiri

De vineri se aplica aceasta lege! Toti romanii care stau la bloc vor avea o noua obligatie

Publicat: 25 sept. 2018
14

Incepand de vineri, 28 septembrie, va intra in vigoare noua lege ce vizeaza organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Milioane de romani care stau la bloc vor avea o noua obligatie. Legea aduce noutati importante pentru proprietari, rezumate de cei de la AvocatNet.ro. De pilda, proprietarii care nu vor permite accesul in locuinta pentru reparatii, lucrari sau in situatii de urgenta, dupa ce au primit preaviz motivat de la asociatie, vor risca o amenda de la 500 la 3.000 de lei.

Proprietarii de apartamente, obligati prin lege sa vina la sedintele de bloc. De asemenea, proprietarii vor trebui sa participe la sedinte. Noua lege prevede ca proprietarii nu vor mai putea fi reprezentati in adunarea generala de presedinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. Daca totusi nu pot participa, trebuie sa mandateze un alt membru al asociatiei printr-o imputernicire scrisa si semnata

1. Proprietarii care nu vor permite accesul in locuinta pentru reparatii, lucrari sau in situatii de urgenta, dupa ce au primit preaviz motivat de la asociatie, vor risca o amenda de la 500 la 3.000 de lei. Cuantumul amenzii se regaseste si acum in lege, dar se aplica pentru neluarea masurilor necesare pentru a repara si a mentine cladirea in stare de siguranta. Noua lege fixeaza insa amenda pentru refuzul efectiv de a permite accesul.

2. Orice proprietar care inchiriaza va trebui neaparat sa notifice asociatia cu privire la prezenta chiriasilor in apartamentul sau in cel mult zece zile de la semnarea contractului de inchiriere. De asemenea, la bloc vor putea sa se infiinteze si asociatii de chiriasi, conform noii legi.

3. Noua reglementare prevede o obligatie expresa a proprietarilor de a comunica asociatiei si organului fiscal local orice schimbare a suprafetei construite sau utile, in cel mult 30 de zile de la incheierea lucrarilor. Nerespectarea acestei obligatii va atrage, potrivit actului, o amenda de la 200 la 1.000 de lei.

4. Cotele de contributie trebuie vor platite in cel mult 30 de zile calendaristice de la data afisarii listei lunare de plata, conform noii legi, fata de legea actuala, care prevede 20 de zile. Administratorul va trebui sa notifice scris restantierii, de asemenea.

5. Legea noua impune cateva obligatii clare in sarcina dezvoltatorilor imobiliari care construiesc blocuri de locuinte. In primul rand, dezvoltatorii vor trebui sa-i informeze la momentul instrainarii pe cumparatori cu privire la necesitatea constituirii asociatiilor de proprietari. Celor care cumpara locuinte in ansamblurile rezidentiale trebuie sa li se asigure furnizarea serviciilor de utilitati publice, iar dezvoltatorul va trebui neaparat sa le puna la dispozitie locatarilor cartea tehnica a constructiei.

6. Obligatia de a constitui asociatiile de proprietari acolo unde exista cel putin trei proprietati individuale si spatii comune este stabilita foarte clar in noua lege, nu lasata sub zodia optionalului. Prin urmare, toti cei aflati in aceasta situatie trebuie sa-si infiinteze asociatii de proprietari, conform noii legi.

7. Ca o noutate fata de legislatia in vigoare, Legea nr. 196/2018 stabileste ca structura conducerii unei asociatii de proprietari sa fie diferita in functie de numarul de apartamente din imobilul in care se va infiinta asociatia.

8. Legea noua stabileste ca proprietarii nu vor mai putea fi reprezentati (prin mandat) in adunarea generala de presedinte, vreun membru al comitetului ori de administrator. Si, totusi, ce va face proprietarul care nu va putea veni la sedintele adunarii generale? Va putea mandata scris si semnat pe orice alt membru al asociatiei (imputernicirile se vor atasa la procesul-verbal al sedintei).

9. Ca nou proprietar al unui apartament, e bine de stiut ca exista un termen-limita de zece zile lucratoare (de cand a operat efectiv transferul dreptului) pentru a transmite asociatiei toate informatiile necesare acesteia pentru calcularea cotelor de intretinere.

10. Daca unele blocuri au functionat pana acum si in lipsa acestui document, e bine de stiut ca noua lege obliga asociatiile sa aiba un regulament de bloc, facut dupa un model oficial pe care autoritatile trebuie sa-l puna in dezbatere in perioada urmatoare.

11. Tot aceasta noua lege prevede expres si ca cei care locuiesc la primul nivel al unei cladiri (si care nu folosesc liftul aproape niciodata, neavand de ce) vor putea fi scutiti de a mai plati ceva pentru consumul de energie de la lift.
Adauga un comentariu