Secretele istoriei

Debarcarile de la Salerno

Publicat: 11 ian. 2015
3

Operatiunea Avalansa – principala invazie de la Salerno a fost declansata pe 9 septembrie de Armata a 5-a americana. Pentru a asigiura surpriza tectica necesara victoriei, s-a luat decizia de a executa debarcarea trupelor fara executarea unei pregatiri de artilerie sau a unui bombardament de aviatie. Nu a fost asigurata surprinderea defensivei germane, dupa cum au sperat aliatii. In timp ce primul val al diviziei a 36-a de infanterie americana se apropia de coasta italiana de la Paestum, o statie de amplificare de putere transmitea de pe tarm in engleza mesaje demobilizatoare. Aliatii au debarcat totusi. Corpul al 10-lea britanico-american au avut rezultate amestecate in timpul debarcarii. In timp ce comandourile americane nu au intanit nici o rezistenta si si-au indeplinit obiectivele – ocuparea trecatorii muntoase. Comnadourile britanice au debarcat intampinand o rezistenta redusa si au capturat si asigurat rapid orasul Salerno. In schimb, infanteristii britanici au intampinat o rezistenta hotarata si nu au reusit sa inainteze decat cu sprijinul artileriei navale din larg. Organizarea pe adancime si rezistenta grecuta a germanilor i-a obligat pe comandantii britanici sa-si concentreze fortele in loc sa se desfasoare pentru a face legatura cu americanii care se aflau la sud.

Vezi si Operatiunea Dragoon – scurt istoric

La Paestum, germanii plasasera cuiburi de mitraliera si de artilerie si tancuri in toata zonele de debarcare. Divizia a 36-a nu avea experienta de lupta, dar zona de debarcare a fost cucerita cu succes, cu oarecare intarziere. In jurul orei 7:00, divizia a 16-a de tancuri germana a executat un atac concentrat. Atacul a provocat pierderi grele aliatilor, dar a fost respins cu ajutorul artileriei navale. Mai la sud, infanteristii britanici ai batalionului I al regimentului 141 a fost lipsit pe toata durata zilei de legaturi radio si a fost blocat in zona de debarcare.

Datorita faptului ca cele doua capete de pod (britanic si american) erau inca separate de o distanta de aproximativ 8 km, cucerirea careia fusese obiectivul britanicilor, aliatii au fost nevoiti sa faca regrupari de trupe si sa schimbe ordinele de lupta. Fortele aliate au facut jonctiunea deabia la sfarsitul celei de-a doua zile de lupte si au ocupat o regiune de aproximativ 70 de kilometri de coasta pe o adancime de 10 – 12 kilometri.

Adauga un comentariu