Actualitate

Decanul Baroului Iasi a dat deja o declaratie de neapartenenta la servicii de informatii! Ce se va intampla cu ceilalti avocati ieseni

Publicat: 06 oct. 2019
1

@ Unii membri din cadrul Consiliului Baroului au depus deja declaratiile pe proprie raspundere ca nu apartin vreunui serviciu de informatii si ca nu colaboreaza cu vreo astfel de institutie @ Ceilalti avocati ieseni vor avea de asteptat luarea unei hotarari privind obligativitatea depunerii unei astfel de declaratii

Conducerea Baroului Iasi a amanat recent luarea vreunei decizii privind obligativitatea membrilor institutiei de a da o declaratie pe propria raspundere privind apartenenta sau lipsa acestei apartenente la vreun serviciu de informatii.

Conform sefului Baroului iesean, amanarea nu l-a oprit pe el si pe cativa colegi din Consiliu sa depuna deja aceste declaratii, pentru a da un exemplu.

"Exista o decizie a Comisiei Permanente a UNBR, prin care li se recomanda tuturor avocatilor din Romania, nu doar celor din conducerile Barourilor, sa dea aceste declaratii. Noi, in Consiliul Baroului, am luat in discutie aceasta recomandare. A fost o initiativa ca noi, cei din Consiliul Baroului, sa fim primii care sa dam aceste declaratii, cu statut de exemplu. Au existat discutii pro si contra si am decis amanarea luarii unei hotarari, pentru urmatoarea sedinta, ce va avea loc la finele acestei luni. Dar s-a stabilit ca, in masura in care exista initiativa si vointa personala, fiecare dintre membrii Consiliului sa inregistreze aceasta declaratie la Barou pana la urmatoarea sedinta. Eu, personal, impreuna cu alti patru-cinci consilieri, am depus deja aceasta declaratie", a declarat ieri Tudor Duca, decanul Baroului Iasi.

Conform acestuia, decizia de amanare a venit ca urmare a faptului ca au existat argumente pro si contra stabilirii ca obligatie a avocatilor ieseni de a da aceste declaratii. "S-a discutat despre legalitatea impunerii acestei obligatii pentru colegii din Barou. Pot eu sa ii impun unui coleg sa dea aceasta declaratie? Este legal? Si care ar putea fi sanctiunea ce se poate aplica in eventualitatea unui refuz de a oferi aceasta declaratie? Astfel ca a ramas sa ne documentam foarte bine pe lege si pe Statut, pentru a putea lua o decizie in acest sens", a incheiat decanul Baroului Iasi.

Vezi si: Securistii din Baroul Iasi respira usurati deocamdata! Campania de descoperire a infiltratilor din serviciile secrete in Baroul Iasi, amanata! Decizia va fi luata in curand!

Cum a aparut ideea

Totul a pornit in urma cu aproximativ o luna, cand avocatul iesean Marius Sebastian Striblea, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), fost decan al Baroului Iasi, a dat startul unei campanii prin care doreste sa scape de eventualii securisti care activeaza in avocatura. La acea data, Marius Striblea a postat pe pagina sa de Facebook o declaratie pe propria raspundere prin care arata ca nu a fost si nu este ofiter sub acoperire, colaborator, informator, lucrator al vreunui serviciu de informatii roman sau strain. El a sustinut ca va depune benevol o astfel de declaratie in fiecare an, pentru a-i incuraja si pe colegi sa faca acelasi gest. Asadar, mesajul avocatului Striblea a aparut in contextul in care avocatul bucurestean Corneliu Liviu Popescu a trimis o scrisoare deschisa conducerii UNBR, prin care solicita modificarea statutului profesiei, in sensul introducerii interdictiei avocatilor de a fi si colaboratori acoperiti ai serviciilor de informatii.

Comentarii
Adauga un comentariu