National

Decembrie 2014, luna cu cel mai redus numar de persoane muscate de cainii fara stapan din ultimii 30 de ani

Publicat: 15 ian. 2015
1

Potrivit statisticilor Centrului Antirabic – Matei Bals, in luna decembrie a anului 2014, s-au inregistrat 89 de persoane muscate de cainii fara detinator, ceea ce inseamna ca numarul incidentelor s-a redus cu 90%.

Coordonatorul ASPA, Razvan Bancescu, a prezentat joi, la sediul Primariei Capitalei, rezultatele planului pentru gestionarea cainilor fara stapan din Municipiul Bucuresti.

Astfel, potrivit statisticilor Centrului Antirabic – Matei Bals, in luna decembrie a anului 2014, s-au inregistrat 89 de persoane muscate de cainii fara detinator, ceea ce inseamna ca numarul incidentelor s-a redus cu 90%.

„In luna decembrie 2014 s-a inregistrat cel mai redus numar de persoane muscate de cainii fara stapan din ultimii 30 de ani. De la inceputul programului, s-au solutionat 17.600 de sesizari si au fost capturati 51.200 de caini fara detinator. Totodata, s-au adoptat 23.000 de caini, au fost verificate 6.400 de adoptii si s-au indentificat nu mai putin de 24 de adaposturi clandestine” a declarat Razvan Bancescu, coordonatorul ASPA, care a mai explicat ca au fost sterilizati 16.700 de caini cu stapan prin programul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti.

Planul pentru gestionarea cainilor fara stapan din Municipiul Bucuresti, inceput la 1 octombrie 2013, presupunea capturarea a 80% din cainii fara stapan, precum si reducerea cu 90% a numarului de incidente, toate aceste obiective fiind realizate. Mai mult decat atat, planul a fost realizat cu doua luni mai devreme – in 16 luni.

In continuare, ASPA va actiona in teren, va captura cainii fara detinator de pe domeniul public si va solutiona situatiile sesizate de bucuresteni, dispeceratul pentru preluarea solicitarilor (021.9844) este operational in continuare non-stop. De asemenea, se vor verifica adoptiile si se vor monitoriza adaposturile clandestine, iar programul municipal pentru sterilizarea cainilor cu stapan continua.

„Doresc sa-i multumesc Primarului General, Sorin Oprescu, pentru ca si-a asumat realizarea acestui proiect, Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Prefecturii Municipiului Bucuresti, bucurestenilor, Politiei Locale, Ministerului Afacerilor Interne precum si Ministerului Afacerilor Externe. Buna colaborare cu aceste institutii a facut posibila realizarea planului pentru gestionarea cainilor fara stapan din Municipiul Bucuresti” a mai declarat Razvan Bancescu.

In final, coordonatorul ASPA a mai declarat ca, pe parcursul derularii programului, la Autoritatea de Supraveghere si Protectie a Animalelor au avut loc 86 de controale (DSV, ANSVSA, Curtea de Conturi, Garda de Mediu, ITM, Audit, ANI, CNCD, ANSPDCP), au avut loc 1.800 de incidente si altercatii in teren, 120 de acte de vandalism si agresiuni indreptate impotriva echipajelor ASPA, 14 angajati ai ASPA au fost spitalizati si au avut loc 40 de proteste ilegale in urma carora Politia Locala si sectiile de politie din Bucuresti au dat amenzi in valoare de 200.000 de ron.

Adauga un comentariu