Actualitate

Decizia acestor parinti din Iasi a provocat discutii aprinse. Ei nu vor ca elevii sa invete despre asa ceva

Publicat: 19 apr. 2016
1

@ Parintii nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie impotriva anumitor boli, deoarece contravine legislatiei si reprezinta un abuz asupra copiilor si a familiei @ De asemenea, acesti asustin ca educatia sexuala reprezinta un aspect intim al formarii unui copil si  responsabilitatea acestei formari a copilului, cat si dreptul de a face aceasta educatie sunt absolut personale

Lansarea „Planului national multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate” de catre Ministerul Sanatatii a dat posibilitatea cetatenilor, organizatiilor nonguvernamentale, institutiilor publice, asociatiilor profesionale sa contribuie la elaborarea documentului final. Acest plan a fost elaborat dupa o analiza a mai multor aspecte privind starea de sanatate a populatiei, pe baza unor date transmise de unitatile sanitare publice, a datelor furnizate de studii, efectuate atat pe plan national, cat si in cadrul unor colaborari internationale. Planul vizeaza punerea in aplicare a directiilor strategice revazute in Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020.

La Iasi, doua asociatii, Familia traditionala si Parinti pentru ora de religie, au tinut sa-si exprime punctul de vedere in legatura cu anumite aspecte ce privesc starea de sanatate a copiilor. Reprezentantii celor doua asociatii au tinut sa precizeze ca nu sunt de acord cu introducerea ca disciplina a educatiei sexuale in scoli si se opun obligativitatii vaccinarii copiilor. „Noi vom trimite un raport Ministerului Sanatatii, unde vom mentiona propunerile pe care le-au facut cele doua asociatii. In privinta includerii in cadrul educatiei pentru sanatate a unor subiecte relative la educatia sexuala a copilului, parintii nu doresc ca aceste aspecte sa fie discutate la scoala. De asemenea, parintii se opun obligativitatii vaccinarii copilului. Consider ca vaccinarea trebuie sa fie obligatorie pentru protejarea sanatatii copilului. Pe primul loc trebuie sa punem beneficiile si apoi riscurile care sunt foarte rare. Pentru ca exista posibilitatea de vaccin obligatoriu, aproape ca am scapat de poliomielita, iar variola este eradicata. Raportul cost beneficiu este in favoarea vaccinarii obligatorii. In ceea ce priveste educatia sexuala, parintii sunt reticenti. Ei nu doresc sa se discute la scoala despre asa ceva. In mod normal, educatia sexuala se face in familie, dar conteaza cum se face. Este foarte important rolul familiei. Pentru ca nu exista educatie sexuala, avem sarcini la varste mici, boli cu transmitere sexuala. In scoli ar trebui sa se discute despre masuri primare de igiena, de la cum sa ne spalam pe maini pana la igiena sexuala”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la Directia de Sanatate Publica Iasi.

Ce vor parintii

Reprezentantii asociatiilor Parinti pentru ora de religie si Familia traditionala au precizat: „introducerea procesului de educatie sexuala ca disciplina de studiu aplicata de stat in procesul de formare a copilului trebuie raportata la drepturile parintilor; indiferent de ce nume va purta cursul, trebuie avute in vedere doua probleme fundamentale: educatia si viata intima a copilului; apar doua drepturi fundamentale: dreptul la educatie si viata privata; deoarece educatia sexuala este un aspect intim al formarii unui copil si cum fiecare copil este unic, rezulta ca responsabilitatea acestei formari a copilului cat si dreptul de a face aceasta educatie sunt absolut personale; obligativitatea introducerii vaccinarii contravine legislatiei actuale in vigoare si reprezinta un abuz asupra copiilor si familiei implicit”.
Scopul Planului national multianual integrat de promovarea sanatatii si educatiei pentru sanatate este ca în urmatorii cinci ani, proportia populatiei cu comportamente favorabile sanatatii sa creasca în mod constant, în special în rândul unor categorii considerate cu riscuri pentru sanatate: copiii (prescolari si scolari); persoanele din comunitatile rurale; persoanele din grupuri vulnerabile (indiferent de rezidenta), femeile însarcinate. Planul va fi implementat la nivelul comunitatilor prin programe de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate multianuale integrate, care îsi  propun modificarea unor comportamente ce constituie factori de risc pentru principalele boli înregistrate în România.

Bolile care provoaca un numar crescut de decese

Principalele cauze de mortalitate in Romania sunt reprezentate de boli precum diabetul zaharat, cancerul, bolile psihice, bolile ischemice cardiace, cerebro-vasculare, ciroza hepatica, boli transmisibile (tuberculoza, boli cu transmitere sexuala), dar si de consecinte ale unor probleme de sanatate publica, precum accidentele rutiere si violenta interpersonala. Conform specialistilor care au elaborat aceste studii, bolile mentionate constituie o povara importanta, in special pentru sistemul de sanatate din tara noastra, dar si pentru economia Romaniei, in general. Situatia existenta in Romania nu este mai favorabila nici in ceea ce priveste frecventa comportamentelor cu risc pentru sanatate in randul populatiei.

Comentarii
 • doua organizatii de RAHAT.eu in clasa a saptea si numai eu am facut anatomie unde am invatat despre corpul uman fecundatie copulatie si multe alte chestii pe care acum nu mi le mai amintesc. aici in PORTUGALIA fata mea a fost trimisa cu inca o colega la spital dupa prezervative. erau in clasa a SASEA. va mirati ca avem fete gravide la virsta de unspezece ani. ce educatie sexuala se poate face acasa? vine mama si cu tata si le arata la copii cum se face sex. dupa care le spune…. stiti ca nu va adus barza pe voi,,,ati iesit prin gaurica asta.oameni inapoiati.

 • Problema e ca la astfel de ore de educatie sexuala se induc copiilor si multe idei … ciudate (au fost cazuri in presa) care reprezinta parerea personala a celui ce instruieste.
  Ca parinte prefer ca acest aspect important sa fie dezvaluit copilului de mine si nu de alte persoane cu viziuni nonconformiste ale carora pareri duc spre promiscuitate. E ceva intim, personal si este mare nevoie ca informatiile sa fie transmise corect si potrivit cu varsta copilului.

  Nu mi se pare normal ca fetele de clasa a sasea sa fie trimise dupa prezervative 🙂

  In loc sa se faca eforturi pentru a-i distrage pe copii de la a-si incepe viata sexuala devreme, societatea de azi decide ca e mult mai bine sa le ofere prezervative si sa-i invete inca de mici „ce si cum”. 🙂
  In loc sa-i ajute sa fie inca preocupati de teme, masinute si papusi, copiilor li se trezesc in minte ganduri pe care ar fi trebuit sa le aiba mai tarziu.
  Iar ziarele, revistele, internetul, tv-ul … toate dauneaza copiilor.

 • MARi ti se pare normal ca o fata sa fie gravida la virsta de 11 ani? cum adica sa fie preocupati de masinute si papusi?nu inteleg la ce teme te referi.eu in clasa a saptea am avut o profesoara de anatomie care ne explica anumite chestii. nu ma duceam la mama ori la tata sa intreb lucruri de genul asta pentru ca imi era rusine. tie nu ti se pare normal ca educatia sexuala sa fie predata din timp?ce poti sa mai faci cind o minora ramine gravida si nu mai poate sa faca avort? ce o sa spuna acel copil cind va creste mare?”INTREBARE” mama de ce tu ai 22 de ani si eu11ani? a venit barza mai repede? RASPUNDE. TE SALUT.

Adauga un comentariu