BZI LIVE

LIVE VIDEO Decizia care a provocat nemulțumire și indignare în celebre instituții publice din România, la începutul acestui an! Despre aceasta și alte aspecte extrem de actuale, intr- dezbatere proaspătă derulată în Platoul BZI LIVE

Publicat: 16 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vineri, 17 ianuarie 2020, începând cu ora 15.00, în Platoul BZI LIVE este programată o emisiune – dialog direct adresată tuturor angajaților din învățământul superior dar și celor care vor să se angajeze sau să urmeze o carieră în acest domeniu. Vor fi atinse puncte de maximum interes și folos pentru toți aceștia. Invitat este șef lucrări dr. ing. Iulian Agape de la Facultatea de Mecanică – Departamentul Inginerie Mecanică şi Autovehicule Rutiere respectiv liderul Sindicatului Angajaților de la Universitatea Tehnică (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iaşi şi vicepreședinte al Federaţiei Naţionale Sindicale (FNS) Alma Mater.

„Este posibilă perturbarea activității universităților pe care o poate produce această lege! Interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în universități”

Alături de acesta să vor fi abordate elemente ce țin de realități din planul educaţional românesc, legislaţia muncii pe acest plan, puncte forte și puncte sensibile la nivel de sistem al învățământ superior. Pe de altă parte, despre condițiile de muncă, modificări care ar trebui făcute pentru îmbunătățirea acestora, activitatea didactică. Desigur, în prim-planul emisiunii va fi o situație periculoasă, apărută și în marile universități de stat din Iași.

Interzicerea cumului pensiei cu salariul

Totul a plecat de la decizia, de la finalul anului trecut, luată de Guvernul României și care viza aprobarea proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salarizarea, în sistem „plată cu ora” , pe zona învățământului superior. „Este posibilă perturbarea activității universităților pe care o poate produce această lege! Interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în universități, contravine în fapt obiectivului legii (în sensul că suplinirea în regim de plată cu ora afectează cel mai puțin resursele financiare ale universităților). Federația Națională Sindicală Alma Mater mizează pe convergența de atitudine și acțiune a Consiliului Național al Rectorilor, pentru revenirea la normalitate”, a transmis șef lucrări dr. ing. Iulian Agape de la Facultatea de Mecanică Iași. De precizat că acesta este președintele Sindicatului Salariaților din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și vicepreședinte al Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

Promulgarea legii poate fi făcută doar după pronunțarea Curții Constituționale

Promulgarea legii poate fi făcută doar după pronunțarea Curții Constituționale. „Sindicatele din învățământul superior au propus, la vremea respectivă, amendarea proiectului de lege. Asta în sensul includerii, printre excepții, și a sistemului universitar. Guvernul nu a inclus, însă, amendamentul. Promulgarea legii poate fi făcută, arată sindicaliștii, doar după pronunțarea Curții Constituționale”, mai arata universitarul Hadăr.

„Nu înțelegem care este «rațiunea» refuzului de a acorda acest drept celor aproximativ două mii de pensionari din învățământul superior”

„Nu înțelegem care este «rațiunea» refuzului de a acorda acest drept celor aproximativ două mii de pensionari din învățământul superior! Atragem atenția că această nedreptate ar avea consecințe, precum: blocarea funcționării unor programe de studii chiar în timplul anului universitar, în special cazul unor domenii solicitate de studenți și de piața municii (automatică și calculatoare, electronică, construcții, medicină sau altele)”, mai reliefează prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, de la Universitatea Politehnică București și președinte al Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

„Se impune, de urgență, găsirea unei soluții pentru corectarea acestei nedreptăți…”

Acesta mai arată că e posibilă blocarea sau perturbarea desfășurării unor studii doctorale deoarece mulți conducători de doctorat intră în această categorie. „Menționăm că personalul didactic afectat de această măsură contribuie, prin experiența sa și prin vocația dovedită, la asigurarea standardelor de calitate existente la nivel internațional, iar costurile cu resursa umană nu generează cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat. Prin urmare, considerăm că se impune, de urgență, găsirea unei soluții pentru corectarea acestei nedreptăți, pentru a ne încadra în politica «României educate» și pentru a respecta conceptul «României normale»!”, a conchis președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Adauga un comentariu