Actualitate

Decizia care intoarce pe dos justitia ieseana. Medic acuzat de coruptie, invins de BZI la Inalta Curte

Publicat: 22 ian. 2016

@ Desi acest medic este urmarit penal de procurorii DNA Iasi pentru infractiuni de coruptie, iar ANI a constatat ca s-a aflat in incompatibilitate si in conflict de interese, judecatorii ieseni s-au pronuntat in favoarea acestuia @ Inalte Curte de Casatie si Justitie a casat sentintele de la Iasi

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a castigat definitiv si irevocabil procesul cu Adrian Covic, fostul director al Spitalului Parhon, in urma unei hotarari pronuntate ieri de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este vorba despre procesul intentat in anul 2012, de Adrian Covic, cotidianului BUNA ZIUA IASI si subsemnatului, in urma articolelor in care erau denuntate spagile pe care le primise de la furnizorii de medicamente si aparatura medicala care aveau incheiate contracte cu Spitalul Parhon. Este vorba de articole precum cele cu titlurile „Aici se ascund spagile de la Spitalul Parhon”, publicat in data de 31 ianuarie 2012, „Privatizare cu spaga la Parhon„, publicat in data de 2.02.2012, „Incredibil: 500.000 euro gasiti in buzunarul directorului Spitalului Parhon„, „Capusele corupte de la Spitalul Parhon: Afacerea Velosan„, publicat in data 7.02.2012, „Cea mai mare spaga luata vreodata la Iasi: 78 de miliarde lei„, publicat in data de 9 februarie 2012 etc., in care se arata ca Adrian Covic incasase in nume personal sume uriase de bani de la  firme precum Fresenius, B.Braun Medical SRL, Avitum, Parexel International SRL etc., societati care aveau incheiate contracte pentru furnizarea unor medicamente sau echipamente medicale cu spitalul pe care il conducea.

Citeste si: Lista completa a spagilor care au ajuns la directorul acestui spital. Acum a iesit totul la lumina

De asemenea, in dosar mai este implicata si firma Novartis Pharma Service AG Basel Elvetia, Amgen Romania SRL etc. In cazul Fresenius, colaborarea acestui spital cu acest grup de firme (Fresenius Medical Care, Fresenius Nephro Care, Fresenius Kabi Romania SRL etc) era mult mai extinsa. Astfel, Covic semnase documentele prin care punea la dispozitia Fresenius spatiile spitalului, pentru ca firma sa preia Centrul de Dializa, care anterior era administrat de statul roman.

Citeste si: BZI a avut dreptate. Verdict oficial: cel mai bogat medic a facut avere prin frauda

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat in articolele mentionate mai sus ca, Adrian Covic nu a facut nimic pe gratis in favoarea firmelor respective, ci a primit bani. Desi stia ca faptele relatate in articolele de presa sunt reale, la data de 1 martie 2012, Adrian Covic a dat in judecata cotidianul BUNA ZIUA IASI si pe subsemnatul, sustinand ca a fost calomniat, pretinzand cu aceasta ocazie si plata unor despagubiri morale de 10 miliarde lei vechi. Desi in timpul judecarii procesului Directia Nationala Anticoruptie- Serviciul Teritorial Iasi incepuse sa-l cerceteze pe Adrian Covic pentru fapte de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese, la data de 11.04.2013, Tribunalul Iasi a admis in parte cererea acestuia, aprobandu-i despagubiri de circa 1.000 euro.

Citeste si: Cea mai mare spaga luata vreodata la Iasi: 78 de miliarde

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a atacat sentinta, insa fara izbanda la Iasi. Curtea de Apel Iasi a pastrat sentinta pronuntata de Tribunal. Prin intermediul avocatului, maestrul Septimiu Stirban, cotidianul BUNA ZIUA IASI si subsemnatul au formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pledoaria acestuia in favoarea libertatii de exprimare si probele depuse la dosar au reusit sa-i convinga pe judecatorii Inaltei Curti, care au admis recursul si au „sanctionat” in hotararea pronuntata la 12.11.2014 erorile comise de magistatii ieseni, atat cei de la Tribunal, cat si cei de la Curtea de Apel Iasi.

Greselile facute de judecatorii din Iasi

Una din erorile sanctionate de Inalta Curte se refera la faptul ca, judecatorii din Iasi au condamnat cotidianul BUNA ZIUA IASI pentru ca l-a acuzat pe Covic de acte de coruptie si nu a asteptat pronuntarea unor hotarari judecatoresti care sa ateste ca, intr-adevar, fostul director de la Parhon a incalcat Legea. Ori, Inalta Curte a motivat ca jurnalistii nu trebuie sa detina probe zdrobitoare pentru a semnala unele nereguli, asa cum au nevoie procurorii pentru a formula acuzatii penale, fiind suficiente si informatiile sau indiciile care duc spre concluzia logica ca a fost savarsit un abuz sau o ilegalitate. Este aproape la fel cu ceea ce procurorilor le place sa numeasca „suspiciunile rezonabile”, atunci cand solicita judecatorilor arestarea unui invinuit.

Citeste si: Incredibil: 500.000 euro gasiti in buzunarul directorului Spitalului Parhon – FOTO

„Ori, cum s-a mentionat anterior, in determinarea bazei factuale, instanta trebuie sa porneasca de la rolul si functia jurnalistului, aceea de a alerta opinia publica atunci cand detine informatii despre nereguli savarsite, fara sa poata pretinde acestuia sa dispuna de mijloacele de proba pe care le administreaza organele judiciare si pe baza carora acestea pronunta intr-adevar «verdicte». In speta, instanta de apel (Curtea de Apel Iasi-n.r) face referire la rolul esential ce revine presei intr-o societate democratica, in legatura cu libertatea de exprimare si de informare, pentru ca in acelasi timp, in mod contradictoriu, sa nege concret acest rol, atunci cand retine ca in realitate, informatiile nu trebuiau transmise, cata vreme nu erau confirmate prin hotarari judecatoresti”, au aratat judecatorii Adina Nicolae, Simona Cristescu si Lavinia Dascalu, in hotararea pronuntata pe data de 12 noiembrie 2014.

Citeste si: Spaga un concediu la Viena pentru familia unui profesor din UMF. Procurorii au descoperit totul – FOTO

Prin aceasta hotarare, judecatorii Inaltei Curti au dispus rejudecarea la Iasi a procesului, incepand cu Curtea de Apel Iasi. In urma indicatiilor date de Inalte Curte de Casatie si Justitie la data 28.05.2015, in rejudecare, Curtea de Apel Iasi a dat dreptate cotidianului BUNA ZIUA IASI, respingand toate pretentiile lui Covic. Acesta si-a exercitat singura cale de atac, recursul, dar a pierdut prin decizia pronuntata ieri de Inalta Curte. In urma acestei sentinte, cotidianul BUNA ZIUA IASI si subsemnatul urmeaza sa-l execute silit pe Adrian Covic pentru recuperarea cheltuielilor de judecata.

Si directorii companiilor farmaceutice sunt urmariti penal

Procurorii DNA Iasi au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Covic la data de 3.03.3014. La data de 29 octombrie 2014, actuala echipa de la DNA Iasi a dispus continuarea si extinderea urmaririi penale. De asemenea, a inceput urmarirea penala si impotriva reprezentantilor sau directorilor firmelor de medicamente implicate. Este vorba despre Alexandru Ciolan- reprezentantul firmei Fresenius Medical Care, Nicoleta Gianina Alexuc si Cornel Laurentiu Iofcea, de la firma Fresenius Kabi, Gheorghe Bulat-reprezentant al firmei Avitum SRL (parte a grupului B.Braun), Catalina Sarbu- director Parexel International SRL etc. O parte din acesti directori, precum si firmele pe care le reprezinta, sunt vizati de acuzatiile de dare de mita. De asemenea, a fost inceputa urmarirea penala si impotriva Mariei Covic, mama lui Adrian Covic.

Comentarii
 • Sunt multe semne de intrebare privitor la multe hotarari date de catre Tribunalul Iasi, este ceva putred ocolo, poate explodeaza si roata patrata se invarte odata!!!!!

 • NU!!!
  NU e nici un semn de intrebare!!!
  Toti „managerii” sunt Miliardari!
  Acum se cere spaga in avans! Si nu e mica. Apoi se semneaza contractul.

 • Inca o dovada de profesionalism jurnalistic !!! Stergeti tot ce nu va convine! Nu e nicio pb.
  O sa scriu din nou… Am rabdare!

  Curiozitatea mea e daca d-voastra ati terminat o Facultate de profil (nu prea cred). Libertatea presei e un concept foarte util in societatea noastra, insa prost inteles de multi (inclusiv de Justitie se pare).
  V-am dat anterior exemplul lui Tolontan – despre modul in care a prezentat datele referitoare la incendiul din clubul Colectiv. A facut pe vreunul din cei incriminati hot, spagar, incompetent? Nu. A prezentat cat de obiectiv se poate o serie de fapte, documente etc. lasandu-ne pe noi sa tragem concluziile. Acesta este jurnalism. Nu ceea ce faceti aici.
  Lasand la o parte faptul ca nu exista nicio sentinta care sa ateste cele spuse de d-voastra in articolele precedente, e grav ca sub „protectia” unui principiu onorabil, vi se permite sa jigniti! Nu e nicio problema sa prezentati orice si oriunde vreti d-voastra, e insa o problema sa aduceti injurii!

 • Covic este o *******, a mai fost dat in judecata si a fost ajutat de judecatori din Iasi ca sa scape, sa musamalizeze cazul. Este de ajuns ca sa cautati sa vedeti cand a fost dat in judecata. Este incredibil cum judecatorii l-au protejat, ca aceasta canalie este in libertate, ca sistemul medical a acceptat atatiea ani un astfel de personaj.

 • Da-va in aia a mea de tolomaci de la bzi. iasi. wua ! da patronul asta a ziarului a mai platit oamenii care au muncit pentru firma lui??? …Cretinii dreacului care sunteti . o sa vedeti ca si asta …are sa fie pe la DNA pentru ……multe foarte multe capete de acuzare..o sa mai vedeti…

Adauga un comentariu