International

DECIZIA de ULTIMA ORA luata de un stat vecin cu ROMANIA, dupa atentatele sangeroase din Europa

Publicat: 28 iul. 2016
1

Parlamentul bulgar a aprobat joi in prima lectura legislatia antiterorista ce permite guvernului de la Sofia sa restranga respectarea unor drepturi in timpul unei situatii de urgenta, decizie care semnaleaza preocuparea tot mai mare fata de amenintarea reprezentata de militantii islamisti.

Conform unora dintre prevederile noii legi, in timpul actiunilor de prevenire a unor actiuni teroriste sau de gestionare a situatiei provocate de un eventual act terorist, fortele de ordine vor avea dreptul sa limiteze libertatea de miscare, sa suspende accesul la internet sau sa retina suspecti, iar companiile care gestioneaza retelele informatice vor fi obligate sa ofere autoritatilor un acces imediat la date.

Pe de alta parte, autoritatile vor avea dreptul sa stocheze pana la trei ani inregistrarile cu comunicatiile personale, perioada maxima permisa in prezent fiind de sase luni.

O alta dispozitie a legii face referire la cartelele pre-pay si prevede ca operatorii de telefonie mobila pot inregistra cel mult zece numere pentru un singur utilizator.

Masurile preventive mentionate in actul normativ pot fi dispuse de seful Agentiei pentru Securitate Nationala — serviciul bulgar de contraspionaj — sau de Ministerul de Interne, iar aplicarea lor nu poate depasi o perioada de sase luni. Orice masura luata in baza acestei legi poate fi contestata la Curtea Suprema Administrativa, dar depunerea contestatiei nu are ca efect suspendarea aplicarii respectivei masuri. De asemenea, legea solicita guvernului sa adopte un plan antiterorist national.

Insa organizatiile de aparare a drepturilor omului critica initiativa, sustinand ca noua lege are implicatii serioase asupra libertatii de exprimare si a altor drepturi civile. Cei care critica legea mai spun ca este greu de definit cand se impune desfasurarea unei actiuni teroriste.

Parlamentarul bulgar Atanas Atanassov, membru al formatiunii Blocul Reformist, considera ca este periculos sa se dea Ministerului de Interne dreptul de a declara starea de urgenta sub pretextul desfasurarii unei operatiuni antiteroriste, acest atribut revenind in prezent, conform Constitutiei, parlamentului si presedintelui tarii. El mai estimeaza ca, prin noua lege, Agentia pentru Securitate Nationala, o structura analitica, va primi atributii specifice politiei.

Dar ministrul de interne, Rumiana Bacivarova, a declarat ca noul act normativ revizuieste legislatia privind mijloacele de supraveghere speciala si extinde perioada in care supravegherea este permisa atunci cand o asemenea masura este necesara pentru prevenirea unui act terorist sau a unui fenomen migrator. In opinia ei, noua lege asigura un bun echilibru intre masurile speciale si respectarea libertatilor individuale.

Recentele atentate din Europa au amplificat temerile Bulgariei ca ar putea fi si ea tinta unor astfel de atacuri, iar alte state est-europene, inclusiv Polonia si Ungaria, au adoptat deja noi legi antiteroriste.

Adauga un comentariu