International

Decizia Kosovo de a-şi deschide o ambasadă la Ierusalim, criticată de Turcia

Publicat: 06 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decizia Kosovo de a-şi deschide o ambasadă la Ierusalim criticată de Turcia
Decizia Kosovo de a-şi deschide o ambasadă la Ierusalim, criticată de Turcia

Turcia s-a declarat duminică dezamăgită de decizia Kosovo, cu majoritate musulmană, de a stabili relaţii diplomatice cu Israelul şi de a-şi deschide o ambasadă la Ierusalim, transmite AFP.

Decizia Kosovo de a-şi deschide o ambasadă la Ierusalim, criticată de statul turc

Turcia, care susţine cauza palestiniană, a fost una dintre primele ţări care a recunoscut Kosovo atunci când provincia sârbă şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în 2008.

Ministerul de Externe turc a apreciat într-un comunicat că decizia Kosovo este dezamăgitoare şi „o încălcare clară a dreptului internaţional” şi a cerut liderilor kosovari să evite orice măsură care ar putea aduce atingere statutului legal al Ierusalimului.

Vineri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că Serbia a devenit prima ţară europeană care îşi transferă ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Şeful executivului israelian a mai anunţat că Kosovo va stabili relaţii diplomatice cu Israelul şi va deschide la rândul său o ambasadă în oraşul sfânt.

Kosovo și Serbia, acord de cooperare economică semnat în Biroul Oval

Președintele SUA, Donald Trump, premierul kosovar Avdullah Hoti și președintele sârb, Aleksandar Vučić, semnează acordul de cooperare economică în Biroul Oval, de la Casa Albă, din Washington, 4 septembrie 2020

Serbia și Kosovo au convenit să normalizeze legăturile economice după două zile de discuții la Washington.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat încheierea acordului în Biroul Oval pe 4 septembrie, înainte de o întâlnire cu liderii celor două națiuni.

„Sunt încântat să anunț un angajament cu adevărat istoric”, a spus Trump, alături de președintele sârb Alexandr Vučić și de prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti, care au semnat un acord de cooperare economică. „Serbia și Kosovo s-au angajat fiecare în normalizarea economică”.

„După o istorie violentă și tragică și ani de negocieri eșuate, administrația mea a propus o nouă modalitate de a reduce distanța. Concentrându-se pe crearea de locuri de muncă și creșterea economică, cele două țări au reușit să facă o descoperire majoră”, a spus Trump.

Trump a mai spus că Serbia s-a angajat să-și mute ambasada la Ierusalim și că Kosovo și Israel au fost de acord să normalizeze legăturile și să stabilească relații diplomatice.

Administrația Trump a recunoscut capitala Israelului la Ierusalim la sfârșitul anului 2017 și a mutat ambasada SUA acolo în mai 2018.

Administrația a încurajat și alte țări să facă același lucru, dar a fost larg criticată de palestinieni și de mai multe state europene, deoarece conflictul israeliano-palestinian rămâne nerezolvat. Kosovo, o țară predominant musulmană, nu a recunoscut niciodată Israelul și nici Israelul nu a recunoscut Kosovo.

Un nou efort pentru normalizarea relațiilor Serbia – Kosovo

Parlamentul kosovar a declarat independența Kosovo față de Serbia în 2008, la nouă ani după ce NATO a desfășurat o campanie aeriană de 78 de zile împotriva Serbiei pentru a opri o represiune sângeroasă împotriva etnicilor albanezi în Kosovo.

Majoritatea națiunilor occidentale au recunoscut independența Kosovo, dar Serbia și aliații săi, Rusia și China, nu au recunoscut-o. Lipsa de dorință a Serbiei de a recunoaște Kosovo au menținut tensiunile și au împiedicat stabilizarea completă a regiunii balcanice după războaiele sângeroase din anii 1990.

„Nu ne-am rezolvat toate problemele. Există încă diferențe „, a spus Vučić , dar a adăugat că a avea o zonă economică unificată cu Kosovo reprezintă un „mare pas înainte „.

Hoti a descris, de asemenea, cooperarea economică drept un „mare pas înainte” în relație și a spus că cei doi lideri s-au angajat să lucreze împreună.

Vučić a anunțat, de asemenea, că s-a ajuns la un acord pentru deschiderea la Belgrad a unui birou al Fondului SUA pentru dezvoltare, care, a spus el, va trimite un semnal puternic agențiilor de credit și investitorilor.

„Americanii vor monitoriza proiecte importante, cum ar fi construcția autostrăzii către Pristina. Am convenit asupra modului de construire a căii ferate și a legăturii dintre Pristina și centrul Serbiei, prin Merdare (o trecere de frontieră între Serbia și Kosovo)”, a spus Vučić.

Adauga un comentariu