International

Decizia oarba a Statelor Unite afecteaza inevitabil echilibrul strategic global

Publicat: 11 oct. 2016
1

China si Rusia vor intensifica exercitiile militare antiracheta, urmatoarea serie de manevre comune urmand sa aiba loc la inceputul anului 2017, in contextul in care Moscova si Beijingul exprima preocupare privind elementele antibalistice instalate de SUA in Europa si in Coreea de Sud.

Armatele Chinei si Rusiei au efectuat primele exercitii comune antiracheta in luna mai, in contextul planului american de a instala Terminalul pentru aparare la altitudine (THAAD) in Coreea de Sud.

Marti, China si Rusia au anuntat ca vor organiza o noua serie de exercitii antibalistice comune la inceputul anului 2017, conform ziarului Global Times, citat de agentia China Noua.

„Decizia oarba a Statelor Unite de a instala sisteme antiracheta care nu sunt necesare, in tentativa de a obtine superioritate militara absoluta, afecteaza inevitabil echilibrul strategic global si increderea strategica”, afirma generalul Cai Jun, un oficial din cadrul Comisiei militare a Statului Major al armatei chineze.

„China si Rusia comunica strans pe tema exercitiilor militare programate anul viitor”, adauga oficialul militar chinez, avertizand ca sistemele antiracheta americane „risca sa declanseze o noua cursa a inarmarii”.

Statele Unite creeaza un sistem antibalistic la nivel global pentru a neutraliza capabilitatile nucleare ale Rusiei si Chinei si pentru a dobandi suprematia militara, afirma generalul Viktor Poznihir, adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse, precizand ca Moscova si Beijingul vor lua masuri simetrice. „Decizia SUA de a crea un sistem antiracheta global nu are nicio legatura cu amenintarile balistice din Iran si Coreea de Nord. Este generat de dorinta de a obtine suprematia militara asupra Rusiei si Chinei”, a declarat comandantul militar rus la Forumul de securitate Xiangshan, desfasurat in orasul chinez Beijing. „Sistemul american antiracheta are scopul de a reduce potentialul fortelor nucleare ruse si chineze”, a explicat generalul rus, citat de site-ul agentiei Tass.

Un sistem antibalistic care are si capacitati de atac reprezinta un „instrument de dominatie strategica”, subliniaza el. „Rusia este fortata sa ia masuri adecvate pentru a impiedica Statele Unite si aliatii lor sa influenteze actualul echilibru strategic. Din cate intelegem, partenerii nostri chinezi actioneaza in acelasi mod”, a insistat Poznihir.

Statele Unite si Alianta Nord-Atlantica au schimbat in totalitate abordarea fata de Rusia, prin intensificarea „rusofobiei agresive” si prin actiuni care ameninta siguranta nationala rusa, a acuzat duminica ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denuntand inca o data sistemul antiracheta NATO din Europa. „Rusia observa o schimbare fundamentala a circumstantelor rusofobiei agresive, care a devenit baza politicilor Washingtonului fata de Moscova”, a afirmat Serghei Lavrov. „Si nu este vorba doar de rusofobia discursiva, ci si de actiuni agresive care afecteaza in mod real interesele nationale ruse si ne pun in pericol securitatea. Este vorba de apropierea Aliantei Nord-Atlantice si a infrastructurii NATO de frontierele ruse, de transferul unor arme americane de capacitati mari, de avioane militare NATO, de sistemele antiracheta, segmente antiracheta din Europa si Asia instalate in apropierea frontierelor Rusiei sau ale aliatilor nostri. Iar sanctiunile antiruse sunt manifestari neamicale, chiar ostile”, a subliniat Serghei Lavrov.

Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud. Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea amenintarilor balistice din Iran, in timp ce sistemul din Coreea de Sud vizeaza amenintarea nord-coreeana.

Relatiile dintre Rusia si Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina si Siria.

Sambata, Rusia a anuntat ca a transferat sisteme de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, in enclava Kaliningrad, situata la frontiera cu Lituania si Polonia, tari membre NATO. In plus, Ministerul rus de Externe a avertizat ar putea suspenda contactele cu Departamentul de Stat american din cauza acuzatiilor lipsite de fundament privind presupusele crime de razboi din Siria.
Adauga un comentariu