Subiect: Derogare referitoare la posibilitatea sacrificarii la nivelul fermei /exploatației autorizată/înregistrată sanitar veterinar, a mieilor proveniți din exploatația proprie – decizie stabilita de catre ANSVSA si transmisa catre DSVSA judetene.
In conformitate cu legislatia comunitara si nationala in vigoare, sacrificarea mieilor trebuie să se realizeze in abatoare, abatoare de capacitate mică, centre de sacrificare şi puncte de sacrificare de la nivelul fermelor autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
În perioada premergătoare Sărbátorilor Pascałe, in situații excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și in locuri/spații organizate și amenajate temporar, in care se asigură supravegherea sanitară veterinară și in care sunt respectate cerințele de igienă prevăzute in Regulamentul (CE) nr. 852/ 2004 și Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
Având in vedere situația generată de evoluția pandemiei COVID -19, in perioada premergătoare Sărbătonlor Pascale, in situația in care distanța de la fermă /exploatație este mare, făcând imposibilă deplasarea până la un abator autorizat sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor sau la un loc/spațiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de către primării /prefecturi, DSVSA IASI poate aproba amenajarea unui spațiu/loc temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei /exploatației autorizată/înregistrată sanitar veterinar, in vederea sacrificării mieilor proveniți din exploatația proprie.
În acest sens, la nivelul fermei/ exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generate și speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare al mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.
În cazul mieilor destinați sacrificarii, se vor avea in vedere următoarele:
Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniți din ferma/exploatația proprie in spațiul/locul amenajat temporar la nivetut fermei/exploatației, va fi marcatà cu marca de sănătate de formă rotundá cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană, Totodatã, precizăm că, carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniți din ferma/exploatațła proprie in spațiul/locul amenajat temporar la nivelul fermei/exploatației nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.
Ca urmare, DSVSA IASI solicita fermierilor care intenționeaza sa amenajeze locuri temporare pentru sacrificarea mieilor la nivelul fermei/exploatației proprii, in perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale, sa notifice DSVSA Iasi in timpul cel mai scurt , pentru asigurarea asistentei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de catre un medic veterinar oficial , cat si a cerintei de marcare a carnii de miel, fiind obligati in acelasi timp să implementeze proceduri pentru a respecta distanța minimà socială între persoane, distanta impusa de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), precum și celelalte măsuri de protecție care să prevină ìnfectarea cu COVID-19.