Actualitate

Decizie bomba pentru sistemul sanitar din Iasi. Masura fara precedent, luata de sefii judetului. Managerii spitalelor au dat lovitura – FOTO

Publicat: 04 mart. 2019

@ Intalnire extrem de importanta pentru intreg sistemul medical din judetul Iasi @ Sefii celor mai importante unitati medicale s-au adunat la aceeasi masa pentru a pune la punct un plan major in modernizarea sistemului sanitar @ La mijloc sunt o serie de investitii care vizeaza reducerea infectiilor intraspitalicesti @ In plus, in plan mai sunt si alte investitii importante pentru marile spitale din judet

Unitatile medicale din Iasi ar putea beneficia in perioada urmatoare de o serie de investitii importante pentru sprijinirea pacientilor. Managerii spitalelor din Iasi s-au intalnit cu sefii administratiei iesene pentru a pune la punct unele proiecte noi in unitatile medicale, proiecte care ar putea fi sprijinite de Consiliul Judetean.

Un astfel de proiect tine tocmai de combaterea infectiilor nosocomiale din spitalele iesene. Pentru a veni în sprijinul reducerii cazurilor de pacienti care contacteaza diferite infectii intraspitalicesti, reprezentantii CJ au sustinut ca se urmareste implementarea unor parteneriate în vederea achizitionarii unor roboti cu raze ultraviolete, special destinati dezinfectarii spatiilor medicale si care asigura sterilizarea unei încaperi în doar 5 minute. Astfel de dispozitive sunt folosite deja cu succes în spitale din zeci de tari, costul unuia fiind de aproximativ 60 de mii de euro.

"Infectiile nosocomiale sunt o realitate cu care se confrunta toate unitatile medicale din întreaga lume. Unii au gasit rezolvarea moderna la care ar trebui sa apelam si noi de acum. Robotul cu ultraviolete reprezinta cea mai avansata tehnologie de dezinfectie existenta în acest moment. Investitia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infectiilor în mediul spitalicesc. Nu este un dispozitiv costisitor, nu necesita angajati în plus care sa-l manevreze, prin urmare, implementarea acestei initiative duce clar la reducerea costurilor de spitalizare si a consumului de antibiotice, de exemplu", a spus Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Prin utilizarea luminii UV, fata de care germenii nu si-au dezvoltat înca o metoda naturala de aparare, dispozitivul reduce 100 la suta microbii raspunzatori de infectii ale pielii si este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparatie cu alte tehnici de dezinfectare. În spitalele în care a fost implementata aceasta tehnologie, infectiile au fost diminuate cu 99 la suta. Costul pentru cele 5 minute, cât dureaza dezinfectia uneri încaperi, este de aproximativ 1 euro.

"Pentru Spitalul de Boli Infectioase si cel de Pneumoftiziologie, Spitalul de Copii «Sfânta Maria», precum si pentru cele doua maternitati din subordinea CJ, vom achizitiona anul acesta astfel de dispozitive. Vom face un parteneriat cu Institutul de Cardiologie, cel de Psihiatrie «Socola» si Institutul Regional de Oncologie, pentru a le putea sprijini în cumpararea unor astfel de sisteme. Dotarea cu acesti roboti nu înseamna reducerea personalului, ci un ajutor în plus pentru rezultate eficiente", a mai mentionat presedintele CJ.

Citeste si: O noua UNITATE DE PRIMIRE URGENTE in Iasi. Investitie de patruzeci de milioane de lei – VIDEO

Aparatura moderna la Boli Infectioase

Una dintre unitatile medicale din Iasi in care ar urma sa ajunga aparatura de ultima generatie, care ajuta la eliminarea bacteriilor din spitale si la scaderea numarului de pacienti care sufera astfel de infectii, este Spitalul de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi. Aceasta unitate sanitara trateaza toti pacientii cu infectii spitalicesti din toata Moldova, iar cadrele medicale sustin ca realizarea unui astfel de proiect ar fi un lucru extrem de benefic.

"Am avut o surpriza placuta. Presedintele Consiliului Judetean i-a chemat pe toti managerii de spitale din Iasi si a vorbit despre o problema actuala la nivel mondial, care presupune infectia asociata ingrijirilor medicale. Am discutat despre aceasta problema, care este o realitate. Spitalul de Boli Infectioase din Iasi nu este furnizor de astfel de infectii, dar trateaza toate aceste infectii grave, din toata Moldova. Astfel, s-a propus realizarea unui proiect comun, pentru achizitionarea unei tehnici avansate, cea mai avansata in domeniu. Este vorba despre un robot care are un spectru de activitate ultra larg, pentru toate aceste bacterii, utilizat la dezinfectie. Surpriza placuta a fost faptul ca, experimental, doi roboti vor fi achizitionati pentru Spitalul de Boli Infectioase, iar un alt robot va ajunge la Neurochirurgie. Faptul de a lua in discutie o astfel de problema, de interes la nivel mondial, este extrem de binevenit", a precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi.
Totodata, conducerea Spitalului de Boli Infectioase sustine ca o astfel de investitie ar fi atenuata in timp, intrucat costurile pentru tratarea pacientilor care ajung la spital cu infectii sunt extrem de ridicate.

"Pentru a achizitiona o astfel de tehnica avansata, costurile sunt pe masura si, din cate stiu, un singur robot ajunge la suma de 60.000 de euro. In Iasi exista foarte multi pacienti, pentru ca noi primim infectiile grave de la toate spitalele, inclusiv de la spitalele din judetele Moldovei. Tot ceea ce inseamna infectie grava, indiferent de localizare, ca este infectie de piele, respiratorie sau meningita, toate ajung la Iasi. Este foarte costisitor ca acesti pacienti sa fie tratati. Un pacient care are o infectie cu o bacterie rezistenta este greu de tratat. Daca ar exista astfel de roboti in toate spitalele, numarul acestor infectii ar scadea considerabil", a adaugat prof. univ. dr. Carmen Dorobat.

Citeste si: Investitii de milioane de lei, intr-un mare spital din Iasi – FOTO

Sistem de acces nou la Neurochirurgie

Un nou proiect va fi implementat si la Spitalul de Neurochirurgie. Proiectul vizeaza atat cadrele medicale, cat si pacientii si cei care vin in vizita. Este vorba de un sistem de acces bazat pe cartele si cipuri, sistem care va permite intrarea limitata in saloanele spitalului.

"Noi avem deja un robot chirurgical, iar acum urmeaza sa achizitionam un robot pentru sterilizare si dezinfectie, care speram sa ne reduca cat mai mult posibil infectiile nosocomiale in spitalul pe care il reprezint. Dorim sa implementam un proiect de stabilire a unor circuite foarte clare pentru personalul medical, inclusiv pentru pacienti. Este vorba de un sistem informatizat, vom stabili foarte clar niste circuite la nivelul spitalului astfel incat, daca un apartinator, de exemplu, doreste sa ajunga la etajul trei sa vada un pacient, va primi o cartela, un cip, si usile se vor deschide, doar in sensul indicat de acea cartela, nemaiavand acces in alte zone ale spitalului. Acelasi lucru va fi valabil si pentru personalul medical, fiecare pe categoriile lui de activitate. Speram ca pana la sfarsitul acestui an sa putem implementa un asemenea proiect", a mentionat Lucian Eva, managerul Spitalului "Prof. Dr. N. Oblu" din Iasi. Acesta a aratat ca rolul acestui program nu este de a supune personalul medical sub o stare de stres, ci este preventiv. Managerul unitatii medicale a aratat ca noul sistem are rolul de a stabili clar niste circuite pentru fiecare categorie de personal si apartinatorilor bolnavilor din cadrul spitalului.

Comentarii
  • CUCU EȘTI UN B.O.U., ARANJAMENTUL L-A FĂCUT *** DE LA NEURO, SUNT SPITALE CARE AU PROBLEME MARI ȘI C.J. REFUZĂ REZOLVAREA LOR ! ARAGAZ S-A DAT ÎN STAMBĂ CU ***, BINEINȚELES PUPINCURIȘTII L-AU OVAȚIONAT .

  • Orice investitie inseamna un comision pentru manager,deci la cat mai multe investitii.Si spagara de madam Dorobat ce cauta pe acolo ,le arata cum se ia spaga ?

  • CAND MA UIT LA BETIVII SI CURVELE DIN POZELE DE MAI SUS CARE, CICA CONDUC SPITALELE, MA APUCA JALEA….PENTRU EI NU PENTRU NOI.
    EI SUG BANII NOSTRI, TERORIZEAZA ANGAJATII SPITALELOR SI, SUNT LASATI SA FACA ASTA DE CATRE CJ UNDE, COTIZEAZA BANI GREI….

  • treaba vine asa: s-a scos formolizarea de ani de zile!!! acum se aerosolizeaza cu o solutie cu oxidant mult mai nociva pt circuite. deci oricum se renunta la aerosoli unde sunt aparate. acum UV ul vine si actioneaza doar unde poate patrunde radiatia. deci fix 0. aparatele, tavanurile false vor ascunde balarii in continuare. doar ca pe mai multi bani

Adauga un comentariu