Local

Decizie bombă! Primăria Iași a dat o lovitură de proporții! Miză uriașă, de aproape 600 de hectare, la marginea orașului – VIDEO

Publicat: 23 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decizie bombă Primăria Iași a dat o lovitură de proporții Miză uriașă de aproape 600 de hectare la marginea orașului - VIDEO

Primăria Municipiului Iași a reușit să dea în aceste zile o lovitură de proporții într-o situație dificilă cu unul din vecinii săi. Între comuna Miroslava și municipiul Iași a apărut un război pe o suprafață de circa 560 de hectare în zona șes Bahlui. Cele două primării s-au războit luni bune în instanță pentru a intra în proprietatea suprafeței uriașe de teren. Miroslava a avut câștig de cauză la prima instanță, însă municipalitatea a întors rezultatul la Curtea de Apel.

Un caz unic în administrația ieșeană a avut ieri parte de o decizie majoră pentru patrimoniul orașului. Magistrații Curții de Apel au tranșat un litigiu pornit între municipiul Iași și comuna Miroslava pentru o suprafață de 593 de hectare din zona șeș Bahlui, zonă cuprinsă între Antibiotice SA și Complexul Era. Între cele două localități s-a iscat un conflict în urmă cu mai bine de un deceniu, conflict ajuns în instanța de judecată. Ieri însă, magistrații Curții de Apel Iași au luat o decizie definitivă, decizie în urma căreia întreaga suprafață de aproape 600 de hectare revine în patrimoniul municipiului Iași.

„Am avut și am încredere în justiție și mulțumesc judecătorilor că au încheiat în mod corect o dispută teritorială inutilă, bazată pe neadevăr și interese nelegitime. Am făcut întotdeauna eforturi nu numai pentru a apăra și securiza integralitatea orașului nostru, ci și pentru a-i îmbogăți patrimoniul. Câtă vreme voi fi primar nu voi permite nimănui neîndreptățit să se atingă de o palmă de pământ din orașul nostru!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Teren plin de proprietăți

Din cele 593 de hectare, 387 hectare sunt în intravilanul orașului, iar 206 sunt în extravilan. Suprafața cuprinde 30 de proprietari persoane juridice și societăți comerciale. În zonă se află Antibiotice SA și SC Transelectrica SA. În plus, pe acel teren sunt și circa 70 de proprietari persoane fizice. Instanța a decis că procesul-verbal de delimitare care a făcut obiectul procesului respectă întreaga operațiune de delimitare hotare între cele două localități, finalizată în anul 2006.

Instanța a stabilit că delimitarea din 2010 respectă Planul Urbanistic General al Municipiului Iași. La momentul întocmirii procesul-verbal nr. 119/22.09.2010 nu a fost acceptat de către niciuna dintre părți. Pe de o parte, comuna Miroslava a solicitat modificarea limitelor în sensul diminuarii teritoriului municipiului Iași. Municipiul Iași a susținut că limitele au fost stabilite în 1972 în baza Legii organizării teritoriale nr. 2/1968

„Instanța admite recursul declarat de Municipiul Iași împotriva sentinței civile nr. 462/2019, pronunțată de Tribunalul Iași, sentință pe care o casează. Admite acțiunea formulată de Prefectul Județului Iași. Stabilește hotarul dintre Municipiul Iași și comuna Miroslava conform procesului-verbal 119 din 23 septembrie 2010”, au menționat judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași.

Acuzații șocante

Într-o primă instanță, Miroslava a avut câștig de cauză, după ce Tribunalul a decis că suprafața îi aparține. Însă Primăria Iași a reușit să întoarcă totul la recurs. Autoritatea locală ieșeană a arătat însă că situația nu a fost una corectă, asta pentru că prin sentința pronunțată, judecătorul de fond a dat eficiență unui act ilegal. Municipalitatea a demontat pas cu pas hotărârea primei instanțe, dosarul fiind unul extrem de consistent.

Municipalitatea a arătat de altfel că în anul 2010 comisia de mediere a fost convocată în mai multe rânduri. În cuprinsul procesului- verbal de delimitare 119/23.09.2010 se precizează că traseul hotarului identificat în planșa-anexă grafică cu limitele teritoriale, reprezintă tipărirea limitelor existente în format digital administrat de către OCPI. Acest proces-verbal întocmit în luna septembrie 2010 nu a fost acceptat de către niciuna dintre părți însă.

Municipalitatea a arătat și că în cuprinsul procesului-verbal nr.119/M/03.12.2010 se consemnează negru pe alb că această limită a fost propusă de către Comisia de mediere și nu de OCPI așa cum reține judecătorul de fond. Mai mult, municipalitatea a arătat că semnatarii acestui act au declarat în mod fals că traseul noului hotar ar reprezenta limita în format digital din Registrul Electronic și Limitelor Administrativ-Teritoriale administrat de către ANCPI. După ce au probat toate aceste lucruri, cei de la Primăria Iași au avut câștig de cauză și au intrat definitiv în posesia celor aproape 600 de hectare de teren.

Pe de altă parte, Dan Nița, primarul comunei Miroslava, s-a arătat surprins de decizia instanței. Acesta a spus că va căuta o cale pentru a întoarce situația în favoarea comunei pe care o conduce.

„Nu este normală decizia. Nu înțeleg cum s-a ajuns aici. Este incredibilă decizia luată de instanță. Vom căuta o cale să vedem cum putem să ne facem dreptate. Venim și cu martori, sunt atâția oameni care știu cum stau lucrurile „, a spus Dan Nița, primarul comunei Miroslava.

 

Adauga un comentariu