Eveniment-Social

Decizie de ultimă oră pentru o construcție emblematică pentru centrul orașului Iași. Autoritățile urmează să decidă soarta acesteia (EXCLUSIV GALERIE-FOTO)

Publicat: 09 dec. 2020
Biserica
Ce se pregătește pentru o construcție emblematică pentru centrul orașului Iași - Biserica "Nașterea Maicii Domnului" Talpalari

Construcție emblematică pentru centrul orașului Iași – Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Talpalari urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare și restaurare. Recent, Direcția Județeană pentru Cultură a depus un proiect de expertiză tehnică. Proiectant este ing. Szalontay Coloman Andrei, ing. Soveja Lucian, iar elaborator S.C. Exprosov S.R.L. „Intenționăm să reabilităm și să restaurăm lăcașul de cult. Pentru a avea detalii, așteptăm părerile specialiștilor. După expertiza tehnică urmează să fie făcut proiectul de către arhitect Smaranda Gâlea! Totul va dura câteva luni. Noi sperăm cât mai puțin. Apoi vom ști cu exactitate care sunt lucrările de care are nevoie biserica”, a punctat pr. Constantin Sturzu, paroh al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Talpalari

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Talpalari este un edificiu de cult emblematic pentru centrul orașului Iași. Aceasta urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare și restaurare. Recent, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a depus un proiect de expertiză tehnică. Proiectant este ing. Szalontay Coloman Andrei, ing. Soveja Lucian, iar elaborator S.C. Exprosov S.R.L. În acest context, reprezentanții bisericii arată că totul e în fază incipentă și urmează a se realiza și un proiect de reabilitare și restaurare.

„Intenționăm să reabilităm și să restaurăm lăcașul de cult. Pentru a avea detalii, așteptăm părerile specialiștilor. După expertiza tehnică urmează să fie făcut proiectul de către arhitect Smaranda Gâlea! Totul va dura câteva luni. Noi sperăm cât mai puțin. Apoi vom ști cu exactitate care sunt lucrările de care are nevoie biserica”, a punctat pr. Constantin Sturzu, paroh al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Talpalari.

Din pomelnice și din alte documente vechi rezultă că primul ctitor al bisericii cunoscută astăzi cu numele Talpalari a fost marele vistiernic Iordache Cantacuzino

Din pomelnice și din alte documente vechi rezultă că primul ctitor al bisericii cunoscută astăzi cu numele Talpalari a fost marele vistiernic Iordache Cantacuzino. Cumnat cu voievodul Vasile Lupu și sfetnic apropiat al ctitorului Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi” din Iași, Iordache vistiernicul înălța pe la 1640 ctitoria sa cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la marginea de Nord a orașului.

„Mai târziu, în veacul al XVIII-lea, se vor așeza pe aceste locuri meșterii talpalari, cu atelierele lor de dubit pieile și de confecționat încălțăminte. Breasla lor va da și numele cel mai popular al sfântului locaș, Biserica Talpalari. Pe la 1742, paroh al bisericii era preotul Antonie, iar staroste al breslei talpalarilor Ioan Papajemna. Până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea s-a păstrat în biserică o lumânare de breaslă. Biserica Talpalari și slujitorii ei beneficiau din vechime de anumite danii și privilegii din partea domnitorilor”, se arată în documentele DJC.

La 19 iulie 1827, un foc mare a început la casele spătarului Ilie Zmău! Atunci a ars și Biserica Talpalari, distrugând-o până la „goliciunea zidurilor”

La 19 iulie 1827, un foc mare „început la casele spătarului Ilie Zmău și arzând Ulița Mare toată, Mitropolia, Trisfetitele, Curtea gospod, Podul vechi, Târgul de jos, Heresteaua și Sfântul Constantin până peste Bahlui, au ars și biserica Talpalari, distrugându-o până la goliciunea zidurilor”. Un urmaș din familia primilor ctitori, marele vornic Dimitrie Cantacuzino-Pașcanu, văzând trista ruinare a bisericii lângă zidurile căreia își dormeau somnul de veci înaintașii săi, reface din temelii sfântul lăcaș. La 16 iunie 1835 se săvârșea în biserică Sf. Liturghie și slujba aghiasmei mici pentru binecuvântarea Academiei Mihăilene, situată în imediata apropiere. În 1884, când biserica era cu totul în ruină, s-au făcut reparații capitale din venituri proprii. S-a reparat întreaga zidărie, s-au pictat pereții și bolțile în ulei de către N. Roteanu, s-a poleit catapeteasma, s-au refăcut cafasul, ușile și ferestrele. Tot atunci s-a construit din nou clopotnița și s-au adăugat două pavilioane lipite de fața sudică.

După 1990 s-au început lucrări de restaurare, însă puterea financiară a parohiei este mult sub cerințele unui monument istoric

Dacă secolul al XIX-lea a fost perioada de strălucire a Talpalarilor, când dobândise și renumele de „biserică a școalelor”, a doua jumătate a veacului XX a fost una de umilință și răstignire: deposedată de averi, ctitoria Cantacuzineștilor va fi agresată fizic de construcțiile noi din epoca socialistă, fiind la un pas de a urma soarta Academiei Mihăilene, demolată în 1964. De altfel, dupa 1953 biserica are și un al doilea hram, Sf. Ilie, în amintirea bisericii filiale de pe strada V. Alecsandri nr. 9, ctitoria lui Ionașcu Gheanghea de la 1620, demolată pentru a se construi blocuri cu locuințe. După 1990 s-au început lucrări de restaurare, însă puterea financiară a parohiei este mult sub cerințele unui monument istoric înscris în lista Ministerului Culturii. S-a refăcut împrejmuirea bisericii, s-au efectuat lucrări de reparații curente, s-a reparat cripta și s-a așezat deasupra intrării acesteia un mozaic bizantin reprezentând Învierea Domnului.

Adauga un comentariu