Actualitate

Decizie devastatoare pentru seful unei celebre institutii iesene. Directorul a recurs la un gest extrem pentru a scapa

Publicat: 11 ian. 2017
@ Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata in istoria culturii iesene @ Seful unei institutii a fost prins de doua ori pe picior gresit, insa nu a fost tras la raspundere @ Ba chiar a fost ajutat sa ajunga in Senatul Romaniei si sa scape basma curata @ La mijloc este o gaura de cateva miliarde de lei vechi, bani pe care nimeni nu stie cand vor fi recuperati de la cel vinovat
 
Caz exploziv la varful unei institutii de cultura de marca a Iasului. Situatia de la Muzeul Literaturii Romane (MLR) Iasi este de-a dreptul incredibila. Desi s-a constatat in doua randuri chiar cei din conducerea institutiei au prejudicat cu buna stiinta bugetul MLR, lucrurile bat in continuare pasul pe loc. Ba chiar cel care s-a aflat la sefia Muzeului Literaturii in ultimii ani este bine mersi acum si nimeni pare ca nu-i va mai face ceva. Scriitorul Dan Lungu, care a condus MLR Iasi inca din timpul liberalului Cristian Adomnitei la CJ Iasi, a ajuns acum senator pe listele Uniunii Salvati Romania.

In timpul mandatului sau la MLR, s-a dovedit ca atat Lungu cat si acolitii acestuia au deturnat anumite sume de bani, cu toate ca fondurile erau destinate pentru cu totul altceva. Atat Consiliul Judetean Iasi, cat si Curtea de Conturi au cerut in instanta ca MLR sa plateasca prejudiciile constatate in urma controalelor, rapoarte care insa au fost contestate pana in ultima clipa de Dan Lungu. Acesta a pierdut insa lupta cu Curtea de Conturi si la recurs, astfel incat este bun de plata.

Iar recent, fostul sef al MLR a mai incasat o lovitura. In decembrie anul trecut, magistratii de la Curtea de Apel au respins recursul inaintat de MLR impotriva raportului de audit al Consiliului Judetean Iasi, fapt care arata ca institutia de cultura a fost ani la rand doar o vaca buna de muls pentru Lungu si prietenii acestuia si nicidecum un etalon de cultura, asa cum s-a laudat acesta pe unde a apucat.

„Respinge recursul declarat de Muzeul Literaturii Române împotriva sentintei civile nr. 656/07.07.2016 pronuntata de Tribunalul Iasi, sentinta pe care o mentine. Definitiva”, se arata in decizia 1194 din decembrie a anului trecut data de Curtea de Apel Iasi.
 

Ce inseamna acest lucru? Disperat ca va trebui sa dea banii inapoi, si mai ales ca deja pe numele sau este deschis un dosar penal, Lungu a candidat pe listele USR pentru a ajunge senator, pentru a capata imunitate. Scriitorul s-a refugiat pe listele USR, unde pozeaza intr-un adevarat salvator al culturii iesene si romanesti. Realitatea este insa cu totul alta. Rapoartele institutiilor control au scos la lumina nereguli grave legate de modul in care au fost cheltuiti banii alocati organizarii FILIT, inca de acum cativa ani. Asta in conditiile in care, la un moment dat se discuta ca bugetul acestui festival a fost de circa un milion de euro.

De altfel, cotidianul BUNA ZIUA IASI a relatat pe larg afacerile dubioase care au stat in spatele intocmirii devizului de cheltuieli de la FILIT. Banii au ajuns la prietenii directorilor de festival, la colegii de partid ai „patronilor politici” ai FILIT, adica indivizi apropiati de Cristian Adomnitei, fostul sef al Consiliului Judetean, institutia care are in subordine MLR. Toate aceste aspecte au fost confirmate de auditori, cei care au gasit multe nereguli in contractele care au stat la baza sifonarii unei bune parti a bugetului festivalului. Inspectorii au stabilit ca MLR a platit degeaba bani unor firme private, in conditiile in care institutia nu avea nevoie de serviciile care urmau sa fie furnizate de societatile comerciale respective.

Serviciile platite puteau fi efectuate de angajati ai MLR, insa Lungu a refuzat sa faca acest lucru, preferand sa dea bani prietenilor sai. Suma platita aiurea acestor societati comerciale se ridica la aproape 200.000 lei. Odata cu pronuntarea sentintei, scriitorul ar face bine sa respecte decizia si sa returneze banii pe care i-a dat cu atata darnicie apropiatilor. Nu este normal ca una din cele mai importante institutii culturale din Iasi sa fie tarata intr-un asemenea scandal inutil, doar pentru ca seful acesteia a dorit sa aiba grija de prietenii lui. 

Comentarii
  • Daca nu as sti ca sunteti niste gunoaie vandute, v-as crede, dar asa…. sunteti fituica ce se lipea de gard si denigra pe cine nu ‘cotiza’. Jeguri imputzite!

  • Radu Filimon este securist din frageda tinerete!! s-a perindat prin mai multe societati cum ar fi RA LOCUINTA, unde se stia ca este securist, nu era agreat de niciun coleg statea numai si spiona, ulterior prin reorganizarile facute de excrocul de Simirad, a fost inscaunat in cadrul SA Salubris fiind tot securist sub acoperire! si la fel de incompetent! am sperat cu totii ca dupa castigarea alegerilor de catre d-l Chirica in functia de primar ca se va face curatenie in randul incompetentilor de la conducerea societarilor de subsordine cum ar fi ! DAPPP, Salubris, Citadin, Spatii Verzi, CTP, TermoService, dar dupa aproximativ trei sferturi de ani nu se intrevede nicio initiativa in acest sens, ceea ce face sa planeze in randul populatiei suspiciuni ca toti acestia il au cu ceva mismasuri la mana pe noul primar

  • din pacate cu aceste articlole pierdeti cititori care stiu adevarul despre Dnl Dan. Cel putin eu de azi nu mai accesez acest site BZI care de azi inainte stiu ca minte!!!!!

Adauga un comentariu