National

Decizie fara precedent: dosar penal pentru fals in inscrisuri oficiale la CCR

Publicat: 12 mai 2015
1
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa redeschida dosarul penal in cazul eratei Curtii Constitutionale din august 2012, care a stabilit definitiv soarta referendumului de demitere a lui Traian Basescu. Anuntul a fost facut de avocatul Lucian Bolcas, la Antena 3, care a precizat ca dosarul a fost trimis spre solutionare Parchetului General. In 2012, in acest caz s-a decis neinceperea urmaririi penale. La referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei din vara lui 2012, Victor Ponta a decis sa scoata de pe liste toti romanii plecati in strainatate, pentru ca numarul la care se va raporta cvorumul sa fie mai mic. Dupa trei zile, luni, 6 august, Curtea Constitutionala a trimis o precizare catre Guvern, prin care arata ca, dintr-o eroare, un paragraf esential nu a fost introdus in decizia luata cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Acest paragraf specifica ce inseamna listele electorale permanente si a dat peste cap strategia USL de a-i elimina de pe liste pe romanii plecati in strainatate, scrie curentul.info. Aceasta „erata” l-a facut pe premierul Victor Ponta sa anunte marti la pranz ca renunta la mini-recensamant si ca cifrele privind listele electorale permanente vor fi furnizate doar de catre institutiile competente. CCR a solicitat, de asemenea, ca Monitorul Oficial sa publice acest paragraf omis, pentru a deveni oficial, ca parte a deciziei luate vineri, 3 august. Paragraful care a intors soarta referendumului, facandu-l pe Victor Ponta sa anunte ca renunta la mini-recensamantul pentru reactualizarea listelor electorale, este urmatorul: „In speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea presedintelui si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”.
Asadar paragraful lipsa spunea ca listele permanente sunt cele folosite la alegerile prezidentiale, adica cele care cuprind toti cetatenii cu drept de vot, ceea ce inseamna ca cetatenii romani plecati in strainatate nu mai pot fi scosi de pe liste. Paragraful respectiv a fost agreat ca parte din decizia finala a celor 9 judecatori CCR de vineri, 3 august 2012, in care se motiva de ce au respins cele cinci contestatii ale USL si ale unui ONG, privind organizarea referendumului. Pentru a putea insa trimite noua precizare privind paragraful, catre Guvern si Monitorul Oficial, a fost nevoie de obtinerea unui consimtamant al cvorumului CCR. Presedintele Curtii, Augustin Zegrean era plecat in concediu, locul sau era tinut de un judecator de serviciu – unul dintre cei 9 din plenul CCR, respectiv de Mircea Stefan Minea, cel care a si semnat adresa catre Guvern si Monitorul Oficial. Decizia a fost luata prin consimtamantul a cinci judecatori ai CCR. Desi cvorumul a fost atins, nu a fost convocata o sedinta de plen, asa cum ar fi fost procedura uzuala. Judecatorii Ion Predescu (PSD), Toader Tudorel (PNL) si Acsinte Gaspar (PSD) au contestat public procedura declarand ca decizia ar fi trebuit luata in plenul CCR, cu toti cei 9 judecatori de fata, si ca daca cei de la Monitorul Oficial au nelamuriri, trebuie sa trimita o cerere pentru lamurire catre Curtea Constitutionala. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a fost sesizat de catre o persoana fizica despre falsificarea unor inscrisuri oficiale transmise de Curtea Constitutionala catre Guvern.Adauga un comentariu