Eveniment-Social

Decizie in „Procesul intelectualilor”: Liviu Antonesei spune ca se asteapta ca Gabriel Liiceanu sa continue litigiul

Publicat: 02 oct. 2019
1

Unul dintre cei mai cunoscuti scriitori ieseni, Liviu Antonesei, sustine ca a castigat litigiul intentat de Editura Humanitas si de catre scriitorul si filosoful Gabriel Liiceanu.

"M-a sunat avocatul meu si m-a anuntat ca Tribunalul Iasi a respins actiunea împotriva mea initiata de Gabriel Liiceanu si Editura Humanitas. Sa fie primit! Deocamdata este o victorie – spun "deocamdata" pentru ca partea adversa are dreptul de a contesta sentinta la Curtea de Apel Iasi. Cum, de aproape un an de zile, de cand am aflat despre procesul intentat, mi-am studiat cu atentie adversarul, reîmprospatand cunostintele mele de psihologie, inclusiv de profiler, analizand, deci, texte, conferinte, interventii televizate, luari de cuvant, comportamente, gestica, mimica, intonatii, nu ma îndoiesc ca dumnealui (Gabriel Liiceanu – n.r.) va continua procesul. Ar tine de un fel de miracol inexplicabil sa nu faca asta…", a precizat ieri Liviu Antonesei.

Amintim ca Editura Humanitas si Gabriel Liiceanu le cereau magistratilor din cadrul Tribunalului Iasi sa îl oblige pe Liviu Antonesei la plata sumei de 100.000 de euro, drept daune morale.
În fapt, reclamantii ar fi fost deranjati de o postare de pe data de 15 august 2018, pe blogul lui Liviu Antonesei. Acolo a fost publicat un "interviu cu Liviu Antonesei", intitulat "Intelectualii publici dupa 1990", acordat, potrivit continutului, Mirunei Fântânescu, "pentru o teza de doctorat dedicata rolului intelectualilor publici în perioada de dupa 1989". În cadrul interviului, se facea referire la Gabriel Liiceanu si la fosta Editura Politica.

Vezi si: Audieri de martori in "Procesul intelectualilor"

Astfel, in cadrul interviului, a aparut întrebarea: "În zona intelectuala, academica, publicistica a scriitorilor, cum s-a manifestat aceasta noua îmbogatire, trecerea aceasta la noul sistem? Cine a avut mai degraba de beneficiat?", la care raspunsul continea si acest fragment: "Acum e limpede ca au beneficiat cei care au marsat cu puterea, în primul rând cei care au marsat cu prima putere FSN-ista pâna prin 1996, toti ajungând ministri, au ajuns cumularzi si aici ne gândim la Simion, care primea din sase surse publice bani. E un exemplu, dar sunt o multime pe linia asta. Sa ne gândim la Liiceanu, care era de opozitie, dar a primit cadou fosta Editura Politica, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumparate, pentru ca chiar Editura Politica publica în Idei Contemporane si carti occidentale mai cenzurate. Sa nu uitam ca Liiceanu, în timpul regimului Basescu, a fost scutit de doua ori de datorii, dar, în general, cei care au fost de opozitie au fost perdanti".

Comentarii
  • „Liceeanu” este un tacanit. De remarcat cum incerca sa obtina fonduri de la banci pe cai oculte, si cat de ofuscat a iesit din birou dupa ce a fost refuzat. Un procesoman tacanit.

Adauga un comentariu