Eveniment-Social

Decizie incredibila a justitiei. Terenul unei institutii din centru a fost retrocedat pe baza unor minciuni – FOTO

Publicat: 03 apr. 2016

@ O institutie importanta din Iasi a ajuns sa fie in pericol din cauza unei decizii controversate luate de un judecator @ Mostenitorii unei familii de boieri au pus mana pe un teren ultracentral, trecut in acte total eronat fata de realitate @ Nimeni nu a tinut cont de aceste detalii, iar institutia risca sa fie desfiintata @ Retrocedarea pare a fi una suspecta, din moment ce nu s-a tinut cont de parerile unor experti, iar terenurile au fost prezentate in mod fals

Situatie incredibila la nivelul municipiului Iasi. O cladire din centrul Iasului, destinata tinerilor si studentilor, risca sa fie inchisa dupa ce o instanta de judecata a avizat o retrocedare catre mostenitorii unei mari familii de boieri. Un teren alaturat Casei de Cultura a Studentilor (CCS) a fost restituit de o instanta ieseana mostenitorilor familiei SculyLogotheti. Culmea, instanta de la Judecatoria Iasi a restituit suprafata ca teren nefolosit, desi acolo au fost construite doua bazine PSI ce deservesc Casa de Cultura a Studentilor. Totul pare a fi cusut cu ata alba, iar instanta nu a tinut cont de documentele prezentate.

Cei care au solicitat retrocedarea au depus o serie de documente pentru a arata ca terenul este nefolosit si neocupat, ceea ce reprezinta un mare neadevar. Instanta a dispus restituirea catre Stefan Mihai Sculy-Logotheti a unei suprafete considerata a fi libera, de circa 1.100 mp, platforme nefunctionale si nu numai. Culmea, acele asa zise platforme parasite sunt cat se poate de functionale, in zona functionand instalatia PSI ce deserveste cladirea Casei de Cultura.

„Dispune restituirea in natura catre reclamantul Sculy-Logotheti Stefan Radu Mihail Paul (…) 595 mp teren liber, fost Sculy, azi al Primariei, 482 mp teren liber, fost Sculy, azi al primariei, 121 mp groapa parasita, 82 mp platforma betonata nefunctionala parasita, 28 mp platforma betonata nefunctionala, parasite ambele, apartinand Casa Tineretului de Stat si 90 mp in continuarea platformei betonate, aliniata la cladirea Parchetului, asa cum sunt evidentiate in schita B5 din raportul de expertiza intocmit”, se arata in motivarea instantei.  

Motivarea este una extrem de ciudata insa, asta mai ales ca pe locurile mentionate functioneaza bine-mersi instalatia PSI. In plus, Casa de Cultura a Studentilor nici macar nu a fost bagata in seama, nefiind parte in acest dosar. Casa de Cultura este de fapt cea care are inscris in cartea funciara dreptul de folosinta, terenul respectiv fiind cedat gratuit de primarie catre unitatea respectiva.
In anul 2006, pe terenul de 677 metri patrati s-a dispus constructia acelei rezerve PSI, fiind ridicate doua rezervoare cu o capacitate de 80 mc/bucata, valoarea totala a lucrarilor fiind de aproximativ 375 mii lei. Lucrarea s-a fisurat, iar reprezentantii institutiei au dispus ca aceasta sa fie reparata.

Lovitura aplicata Parchetului

Mai mult, decizia instantei afecteaza si institutia Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, aflata in vecinatatea Casei de Cultura a Studentilor. Instanta nu a tinut cont nici de acest lucru. Este curios cum de nu s-a luat in considerare expertiza depusa la dosar, care arata negru pe alb ca pe acel teren functioneaza o instalatie.

„Onorata instanta de judecata, expertul arata ca la data cand s-a efectuat expertiza, pe teren s-au gasit niste conducte, un zid si un santier de lucru, unde se lucreaza la bazin apa PSI. Onorata instanta, dumneavoastra hotarati daca terenul si actele Casei de Cultura a Studentilor sunt intocmite conform legii. In cazul in care sunt intocmite conform legii, suprafata libera nu o sa mai fie in suprafata de 1.105 mp, ci de 595 mp. Expertul tehnic nu a precizat ca spatiul care face obiectul retrocedarii ar fi o groapa parasita, asa cum gresit retine instanta de fond, ci din contra, indica expertul judiciar ca aceasta este o instalatie PSI”, se arata in adresa CCS.

Razboiul continua

Reprezentantii Casei de Cultura a Studientilor au aratat ca in situatia in care terenul va fi restituit mostenitorilor Sculy-Logotethi, se poate ajunge si pana la inchiderea unitatii. Astfel, acestia au formulat deja recurs la Curtea de Apel, pentru a putea schimba situatia in ultimul moment. In aceasta cerere, Casa de Cultura a primit spijin de la peste 30 de institutii si ligi care isi desfasoara chiar activitatea in cadrul cladirii.

„Fara ca unitatea noastra sa aiba calitatea in acest dosar, instanta de fond s-a pronuntat cu privire la terenul care se afla in proprietatea Primariei Iasi si in folosinta gratuita a Casei de Cultura a Studentilor. Printr-o adresa din luna aprilie a anului 2003, am solicitat primariei sa ne puna la dispozitie terenul din jurul Casei de Cultura a Studentilor Iasi, in vederea realizarii unui bazin pentru rezerva de apa PSI, cerere aoprobata de Consiliul Local. In cazul in care se va restitui in natura terenul pe care se afla instalatia PSI, Casa de Cultura a Studentilor nu mai detine alt teren pentru a putea muta instalatia PSI. Avand in vedere dimensiunile instalatiei de foc, de 300 mp, aceasta sub nicio forma nu poate fi edificata in interiorul cladirii. In cazul mentinerii sentintei de la fondul cauzei si restiturii in natura a terenului pe care se afla instalatia de foc, suntem in situatia de a pune in pericol viata a peste 800 persoane care participa la evenimente, fie a inchide acest centru cultural”, a mentionat Gabriel Harabagiu, directorul Casei de Cultura a Studentilor Iasi.

Comentarii
  • vor aparea si urmasi lui Stefan cel mare si ne ducem inapoi in anii 1800 – dupa miliardari urmeaza boierii de carton. Intrebare…cand i se retrocedeaza terenul i se ia propietarului si impozit pe el?

  • Oare lumea doarme in acest oras ??? – Ma fratilor … ati inebunit … chiar vindem tot din tara asta ? …. unde au fost pana acum … boierii … care vor locul ?

Adauga un comentariu