Local

Decizie istorica in justitie: politistii acuzati de trafic de migranti au fost achitati

Publicat: 30 mart. 2012
1

@ Magistratii de la Curtea de Apel Iasi au decis ieri achitarea a doi politisti de frontiera acuzati de procurorii de la DIICOT de crearea unei retele de crima organizata specializata in traficul de migranti din Republica Moldova in Romania @ „Instanta de judecata a administrat in mod corespunzator actele dosarului si a dispus achitarea clientilor mei”, a precizat avocata Gabriela Gradinariu

Magistratii de la Judecatoria Iasi au mentinut ieri decizia de achitare data de Tribunal in dosarul unor politisti de frontiera acuzati de comiterea infractiunilor de constituire de grup organizat, complicitate la trafic de migranti si luare de mita. Este una dintre singurele decizii de achitare intr-un dosar instrumentat de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi. Acestia din urma au sustinut in rechizitoriu ca Mihai Marius Pavel, de 32 ani, si Sorin Florin Alupoaei, de 31 ani, l-au ajutat pe Florin Gigi Gavrilescu, de 47 ani, patronul unei firmei de transport, sa scoata din tara romani care aveau interdictie de a pleca. Potrivit anchetatorilor DIICOT, politistii primeau cate 1.000 euro pentru fiecare persoana care trecea granita. Smecheria era urmatoarea: Florin Gavrilescu racola romanii care aveau interdictie a iesi din tara si le propunea sa-i ajute. Procurorii sustin ca toate persoanele racolate aveau pasaportul suspendat. Pentru a evita trecerea pe la frontiera de Vest, unde exista posibilitatea sa fie descoperiti si intorsi din drum, Gavrilescu ii ducea pe oameni la frontiera de Est, acolo unde erau cei doi politisti considerati a fi corupti de procurorii DIICOT. Astfel, acestia din urma isi luau partea lor si nu mai verificau in baza de date daca persoanele care se prezentau acolo aveau sau nu dreptul sa iasa din tara. Trecerea din Romania se facea in Republica Moldova sau in Ucraina, iar de acolo se ajungea in Italia sau in Spania. Chiar daca ocoleau destul de mult, migrantii stiau ca doar asa pot evita frontiera de Vest.

Oamenii legii sustin in actul de acuzare ca cei trei acuzati din dosar s-au intalnit in 2005, la o petrecere in Botosani, si atunci au pus bazele acestei afaceri, din care toata lumea avea de castigat. Legatura dintre ei ar fi fost facuta de secretara de la firma de transport a lui Gavrilescu, cea care este nasa lui Mihai Pavel. Procurorii mai sustin ca, in cazul in care Gavrilescu ducea un grup mai mare la frontiera, politistii ofereau un discount, in loc de 1.000 euro cereau 800. In timpul procesului, politistii au sustinut ca probele administrate impotriva lor sunt false. „Instanta de judecata a administrat in mod corespunzator actele dosarului si a dispus achitarea clientilor mei. Este o solutie corecta, care reflecta realitatea a ceea se s-a intamplat, de fapt. Nu puteau fi condamnati pe nedrept”, a precizat ieri avocata Gabriela Gradinariu, aparatorul politistilor.

Adauga un comentariu