Actualitate

Decizie istorica! O banca trebuie sa-i plateasca unei iesence cate o suta de lei pe zi, dupa ce a incalcat legea

Publicat: 09 iun. 2016
1

@ Dupa mai multe procese si reclamatii, o ieseanca a reusit sa tina piept unei banci @ Astfel, Catalina Munteanu, femeia care a strigat in gura mare ca Bancpost isi bate joc de clienti, a reusit sa atraga un strop de dreptate @ Chiar daca mai are un drum lung de parcurs, se pare ca magistratii au inclinat balanta, dandu-i dreptate @

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a prezentat de mai multe ori situatia unei iesence care a fost nedreptatita de Bancpost. Va reamintim ca, in luna martie 2008, familia Munteanu a contractat un credit de la sucursala SC Bancpost S.A, in valoare de 71.900 CHF, pe 25 de ani, cu o dobanda fixa timp de sase luni, martie-septembrie 2008. Din septembrie 2008, dobanda a devenit variabila si continea o marja 0 (specificata in documente), la care s-a adaugat indicele Libor.

Valoarea marjei a reprezentat aspectul atractiv care i-a determinat pe sotii Munteanu sa opteze pentru acest agent economic. Totul a mers perfect pana cand, dupa cum spun magistratii, SC Bancpost SA a incalcat diferite clauze. Ulterior, dupa mai multe procese, sentinta judecatorilor dovedeste ca Bancpost nu si-a indeplinit obligatiile impuse de lege. Ca urmare a faptului ca institutia a refuzat constant sa respecte o hotarare judecatoreasca, instanta de judecata a dispus sanctionarea bancii, fiind obligata sa plateasca pentru fiecare zi de intarziere 100 de lei.

Astfel, „instanta admite cererea reclamantilor Munteanu Mariana Catalina si Munteanu Alexandru Constantin, formulata în contradictoriu cu pârâta SC BANCPOST SA. Obliga pârâta SC BANCPOST SA la plata unei penalitati în cuantum de 100 lei pe fecare zi de întârziere, în favoarea reclamantilor, pâna la îndeplinirea obligatiei stabilita în sarcina sa prin sentinta civila nr. 16283/10.12.2013 a Judecatoriei Iasi pronuntata în dosar nr. 8298/245/2011, irevocabila. Obliga pârâta SC BANCPOST SA la plata catre reclamanti a sumei de 1020,00 lei, compusa din suma de 20 de lei, reprezentând taxa de timbru si suma de 1.000 de lei, reprezentând onorariu aparator ales, cu titlu de cheltuieli de judecata”, se arata in sentinta.

Calvarul, departe de a se termina

Cu toate ca in sfarsit legea este de partea Catalinei Munteanu, femeia trece zilnic printr-un calvar. „In tot acest timp, membrii familiei mele sunt victimele abuzurilor Bancpost, prin prisma faptului ca banca isi permite sa nu respecte o hotarare definitiva. Nu pot sa nu ridic urmatoarea intrebare: cine le permite sa se dezica de lege? De ce o multinationala, care raporteaza anual venituri considerabile in aceasta tara, isi permite in Romania sa dispretuiasca legea, sa impovareze populatia, sa determine oamenii sa ajunga in situatii disperate. Amintesc aici cazuri care au recurs la gesturi ireparabile: s-au sinucis, si-au dat foc (ultimul caz petrecut chiar intr-o unitate bancara la Iasi)”, a declarat Catalina Munteanu.

Ieseanca este in continuare revoltata de atitudinea bancii si de modul in care clientii sunt tratati. „Nu pot sa nu ma intreb: oare este o practica Bancpost sa nu respecte legea, judecatorul, o hotarare data in instanta, tara? Oare in alte tari europene isi permit aceleasi libertati? Pe aceasta cale, fac un apel public catre autoritatile competente (OPC, BNR). Pentru a putea indestula conturile Bancpost, am depus timp de 6 ani de zile sume pe care le-am obtinut cu greu, cu sprijinul familiilor, care la randul lor au fost nevoite sa-si vanda sau sa amaneteze bunuri. Masura prevazuta vine ca o compensatie pentru cei aproape doi ani de zile, in care aceasta banca a inteles sa-si faca propriul sistem legislativ si sa-si bata efectiv joc de legile tarii si de noi, desi niciodata nu vom putea recupera starea de sanatate care a fost iremediabil afectata si linistea din cadrul familiei”, completat ieseanca. Reprezentantii Bancpost, intr-o discutie purtata cu reporterii BZI, si-au rezervat dreptul de a nu mai face declaratii cu privire la acest caz, mentionand ca vor tine o corespondenta directa cu clientul lor.

Comentarii
 • Si eu am luat in 2007 un credit in CHF …de la BANCPOST …niste mizerabli …abia astept 2017 sa termin cu ei …

 • Continuaţi în instanţe şi cănd hotarârile devin definitive cereţi executarea Bankpost prin executorul judecatoresc. Faceţi toate aceste acte procedurale publice sa stie toata lumea cine este bankpost….

 • ANPC avea posibilitatea de a inchide sedii de banci pentru practici comerciale incorecte, dar nenorocitii de la BNR au dorit modificarea OUG 50/2010. Acum jigodiile astea de banci sunt infractori in adevaratul cuvant. Cum adica sa nu respecti o hotarare judecatoreasca? La fel face si Banca Comerciala Romana, alt jeg de banca, desi li s-au constatat clauzele abuzive in contracte nu aplica hotararile instantelor. Ajungi sa te judeci cu ani pentru a pune in aplicare o sentinta judecatoreasca. Ocoliti bancile, sa le ia Dracu pe toate. Praful sa se aleaga de toti de la BNR care au incurajat escrocheria asta de proportii si falimentarea romanilor.

  • Ajungi in situatii limta, intr-adevar, si asta cu „acordul tait” sau pasivitatea autoritatilor. Costurile implicate uneori nici nu pot fi cuantificate;
   – sanatatea afectata
   -timpul alocat hartiilor, instantelor putea fi consumat in familie
   -sumele platite cu sacrificii (cunoastem cu totii ce salarii avem)

   Din nefericire, luptam cu un sistem;
   dosar penal demarat de 1 ani si jumatate,
   3 dosare de executare..

   Asta-i tara; LEGEA- I NUMAI PENTRU CEI MICI, NU SI PENTRU CEI MARI..73T

 • Multumim,domnului judecator Gurban Tudor Judecatoria Iasi ca a dat dreptate teparilor astia de la BANCPOST intr-un alt caz de bataie de joc,se pare ca nu toti judecatorii ce judeca spete de genul asta sunt dispusi sa vada adevarul.

 • Exista cineva care a castigat procesul in instanta cu Bancpost ? Sau daca cunosteti un avocat foarte bun in Iasi…Din cate stiu cei care au avut credite in CHF la alte banci au mai avut castig de cauza, dar cu Bancpost NU !

 • Am castigat cu Banc Post, Iasi, pe clauze abuzive (dosar nr 8298/245/2011). Contractul a fost facut in 2008. Mi-au modificat , fara acordul meu, valorea marjei si implicit dobanda. Am recuperat , deja, si o parte din sumele achitate ilegal. Deci, se poate si la Iasi

 • BUNA ZIUA !SUNT IN ACEIASI SITUATIE ….HOTARARE DEFINITIVA CU BANC POST DIN DATA DE 16.05.2016….SI BANC POST NU I-A NICIO MASURA….AS DORI SA IAU LEGATURA CU DNA MUNTEANU CATALINA DAC SE POATE!

Adauga un comentariu