Eveniment-Social

Decizie istorica pentru profesorii ieseni. Evenimentul a avut loc intr-un mare colegiu

Publicat: 11 oct. 2015
1

@ Pentru prima data, pe plan local, sindicalistii au semnat un contract colectiv de munca la nivel de unitate @ Totul a avut loc la Colegiul National Emil Racovita

În premiera pentru judetul Iasi, saptamana trecuta, la Colegiul National Emil Racovita (CNER), a fost semnat primul contract colectiv de munca – la nivel de unitate. Conform celor aratate de conducerea Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP), este vorba de un prim pas concret care va aduce beneficii si drepturi extrem de importante angajatilor.

„Prin toate acestea, in primul rand, incercam sa intram in normalitate din perspectiva Legii Dialogului Social. In al doilea rand, prin contractul semnat la Racovita, incercam sa obtinem si alte drepturi pentru angajatii din invatamant, precum asigurarea unui echipament corespunzator la locul de munca pentru personalul nedidactic, care se ocupa de curatenia si buna functionare administrativa a scolilor si liceelor. De asemenea, pentru colegii nostri se pot negocia si obtinerea de zile libere atunci cand exista o problema personala urgenta, a tichetelor de masa sau a unor diverse vouchere pentru concedii. Cu siguranta nu va fi un caz izolat deoarece, pana la finalul acestui an suntem pregatiti sa semnam contracte similare si cu celelalte 170 de unitati scolare de la nivelul judetului Iasi, în care USLIP-ul este reprezentativ”, a declarat prof. Laviniu Lacusta, presedinte USLIP. Pe de alta parte, conform unor surse din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), astazi Guvernul Romaniei ar putea anunta faptul ca, de la 1 decembrie 2015, veniturile cadrelor didactice ar putea fi majorate cu 15 la suta. Mai departe, tot pe aceeasi linie, tot pana la finalul acestui an, Executivul va acorda toate sumele necesare acoperirii deciziilor definitive si irevocabile, pe legile 221, 330 si 285 si pentru anii 2016 si 2017. Acestea sunt cuprinse, per total, intre 10.000 lei net, pentru un dascal debutant in 2008 si 25.000 net pentru un invatator cu 40 de ani vechime. Deja, o parte dintre bani au fost alocati luna trecuta.

Citeste si: Stirea anului pentru toti profesorii ieseni! Intr-o luna vor primi cea mai tare veste

Adauga un comentariu