National

Decizie majora a CCR: Se schimba procedura penala

Publicat: 12 iul. 2016

CCR a declarat neconstitutional un articol din Codul de Procedura Penala, cu privire la recursul in casatie. In urma deciziei, aceasta cale extraordinara de atac va putea fi folosita si impotriva deciziilor ICCJ.

Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.434 alin.(1) teza intai din Codul de procedura penala, cu urmatorul cuprins: „Pot fi atacate cu recurs in casatie deciziile pronuntate de curtile de apel, ca instante de apel, […].”

In urma deliberarii, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in dispozitiile art.434 alin.(1) teza intai din Codul de procedura penala, care exclude atacarea cu recurs in casatie a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca instanta de apel, este neconstitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia penala.loading...

Adauga un comentariu