Eveniment-Social

Decizie soc a unui ministru din Guvern. Totul loveste intr-o afacere imobiliara de milioane, planuita la Iasi – FOTO

Publicat: 01 aug. 2016

@ Dupa mai bine de zece ani, vestea pe care o asteptau toti iesenii a venit! @ Cu toate acestea, au fost momente in care toata comunitatea locala nu mai credea ca este posibil acest lucru @ La mijloc este o afacere de cateva milioane de lei bune @ Decizia luata de autoritati este una istorica si are in prim-plan un iesean cunoscut in toata tara @

Dupa un deceniu de conflicte, situatii litigioase si neclaritati in documente, un imobil simbol pentru orasul Iasi va intra pe Lista Monumentelor Istorice (LMI). Concret, dosarul de clasare a cladirii a fost intocmit de reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura (DJC). Astfel, chiar in aceste zile, Ministerul Culturii a trimis un raspuns la dosarul trimis catre Comisia Nationala de Evidenta din cadrul institutiei.

Citeste si : Barbatul care ar putea deveni unul dintre cei mai bogati oameni din oras. Dezvaluiri in exclusivitate pentru BZI

„Ministerul Culturii decide prin Ordinul 2.598, din data de 20 iulie 2016, privind clasarea in Lista Monumentelor Istorice, categoria monument, grupa valorica B a Muzeului Mihail Sadoveanu din municipiul Iasi, la categoria II, monument, grupa valorica B”, se arata intr-un document semnat de Corina Suteu, ministrul Culturii. Important de precizat ca, saptamana trecuta, la Tribunalul Iasi, in contencios-administrativ, Consiliul Judetean (entitate ce are in administrare Muzeul Sadoveanu – n.r.) a mai castigat un proces cu urmasii scriitorului Sadoveanu ce viza imobilul in care este plasat muzeul din Copou.  

Miza de peste un milioan euro

De reamintit ca, in acest caz, Smaranda Caterina Herfurt, nepoata de drept a scriitorului Mihail Sadoveanu, a revendicat imobilul. Litigiul se afla in prezent pe rolul Judecatoriei Iasi, dosarul fiind inregistrat inca din anul 2011. Cu toate acestea, Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) – Iasi, entitate ce are in administrare cladirea, nu a prezentat niciun act doveditor care sa demonstreze ca este proprietar de drept. Pe de alta parte, istoricii arata ca, prin procesul de clasare, cladirea va ramane in patrimoniu cultural al Iasului.

Citeste si : Teribil! Doi celebri scriitori ieseni, implicati intr-un scandal imobiliar monstru – GALERIE FOTO

Citeste si : Aceasta este cea mai scandaloasa afacere imobiliara din orasul Iasi – VEZI FACSIMILE

„Vila de pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, ce gazduieste astazi Muzeul Mihail Sadoveanu, a fost inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din 2004, sub codul IS-II-m-B-03698. In vechime, proprietatea se intindea pe aproximativ 10 ha de teren. Casa era inconjurata de vii, gradina si pomi, asa cum se poate vedea in planul de situatie realizat in anul 1879. Monumentul este legat de numele lui Mihail Kogalniceanu, George Enescu si Mihail Sadoveanu. Vreme de decenii, situatia juridica a cladirii a cunoscut un status-quo, existenta si functionarea muzeului memorial fiind garantata. Dupa 2003, Smaranda Caterina Herfurt din Bucuresti, nepoata lui Mihail Sadoveanu si singura mostenitoare a scriitorului, a revendicat nu doar casa de la Iasi, ci toata mostenirea lui Sadoveanu. Aceasta este fiica Despinei Lia, fata din prima casatorie a lui Mihail Sadoveanu. Mandatarul acesteia in procesul care a urmat este fiul sau, Dan Herfurt, un stranepot al lui Sadoveanu, stabilit in prezent in Olanda. Prin reincluderea in Lista Monumentelor Istorice a acestei cladiri va putea fi realizata o protectie reala cu privire la conservarea arhitecturii casei, cu toate etapele ei de acumulari. Acest statut ar putea sprijini mentinerea actualei destinatii a cladirii, de Muzeu destinat memoriei unei mari personalitati culturale romanesti, scriitorul Mihail Sadoveanu”, arata istoricul si cercetatorul Sorin Iftimi, din cadrul Complexului National Muzeal Moldova (CMNM) Iasi.

Citeste si : Decizie istorica pentru apararea memoriei unui mare scriitor iesean. Casa din Copou intra sub protectia autoritatilor- FOTO

Tot pe aceasta tema, in anul 2011, Comisia Judeteana de Fond Funciar Iasi (CJFFI) a retrocedat o suprafata de cinci hectare teren in oras pentru mostenitorii scriitorului Mihail Sadoveanu. Comisia a aprobat solicitarea depusa de nepoata scriitorului, Smaranda Herfurt, de retrocedare a unei suprafete de 5.2 hectare teren. Drepturile de mostenitor ale acesteia sunt atestate de un certificat cu numarul 278, eliberat in 15 noiembrie 1961, de Ministerul Justitiei de la acea vreme. Totusi, Herfurt doreste sa intre si in posesia Casei Memoriala Mihail Sadoveanu din zona Copou. Oricum, marele scriitor a detinut teren si pe amplasamentul Fermei Adamachi, din cadrul Statiunii Didactice Experimentale. Sadoveanu a locuit in vila de pe Copou intre 1918 si 1936.

Citeste si : Scandal imens la Iasi. Totul a plecat de la o nunta de fite organizata in Copou – FOTO

Citeste si : Retrocedare fabuloasa pentru urmasii scriitorului Mihail Sadoveanu

Adauga un comentariu