Local

Decizie surpriza la Curtea de Apel Iasi! Noua politisti acuzati de coruptie se pot intoarce la munca!

Publicat: 15 apr. 2016
1

@ Noua politisti au primit ieri o veste surprinzatoare din partea judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi @ Se vor putea intoarce la munca dupa ce au fost arestati in prima faza pentru luare de mita

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au luat o decizie surprinzatoare in dosarul care priveste coruptia de la Vama Albita. Este vorba de primul dosar de coruptie care ii priveste pe politistii de la Albita, dosar instrumentat de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in anul 2011. Procurorii au considerat atunci ca unul dintre cei mai importanti pioni in acest dosar este ieseanul Daniel Corban, seful politistilor de frontiera de la Albita. Ieri, judecatorii au revocat masura controlului judiciar care a fost impusa inca din 2011 pentru urmatorii politisti: Daniel Corban, Ionut Alin Taragan, Lucian Alexandru Luca, Nicolae Ciprian Popovici, Catalin Popa, Catalin Bogdan Cherciu, Petrut Porumboiu si Constantin Tanasa.

Odata cu revocarea controlului judiciar, toti acesti politisti s-ar putea intoarce la munca. Pentru ca modalitatea in care se primeau spagile era destul de greu de dovedit, procurorii au dispus montarea de camere video in cabinele politistilor, chiar in locul in care erau puse stampilele pe pasapoarte. Aceste camere de supraveghere, care au inregistrat atat video, cat si audio, au fost montate de lucratorii de la serviciile speciale, pe data de 5 ianuarie 2011 si au functionat pana pe 12 ianuarie. Timp de sase zile, au inregistrat incontinuu tot ce misca. Cel mai probabil, sase zile reprezinta autonomia de functionare a camerelor respective, pentru ca, dupa ce au fost montate, nu s-a mai umblat la ele pentru a fi alimentate cu energie electrica.

„Aparatura a functionat sase zile, iar in aceasta perioada au fost surprinse nemijlocit un numar foarte mare de fapte de coruptie in care erau implicati angajati de la PTF Albita. Inregistrarile sunt extrem de sugestive si surprind politistii in timp ce solicitau sau primeau bani sau alte bunuri”, au explicat anchetatorii. De frica sa nu fie vazuti in timp ce primeau bani de la cei care voiau sa iasa sau sa intre in Romania, agentii de politie stingeau lumina atunci cand luau banii din pasapoarte. In majoritatea cazurilor, banii erau pusi in pasapoarte, iar politistii ii luau fara sa clipeasca. Daca erau sume prea mici, cereau mai mult, daca erau sume prea mari, unii dintre ei dadeau rest. Spre exemplu, agentul Vlad Pologan i-a dat rest unui cetatean moldovean care a intrat in Romania. Barbatul a dat 50 euro, insa politistul i-a restituit 20 euro, ca sa-l transforme intr-un client fidel.

 „Daca vei fi boier, tot asa, nu vor fi probleme”, a spus politistul atunci cand i-a dat restul la spaga. Pe 12 ianuarie, chiar in ultima zi a monitorizarii, agentii Andreea Laura Popa si Decebal Bejan au stins lumina in camaruta lor pentru a numara spaga primita in ziua respectiva. Camerele au surprins doar sunetele produse in timpul numararii banilor si, implicit, discutiile dintre cei doi.

Comentarii
Adauga un comentariu