Eveniment-Social

Deciziile socante ale absolventilor ieseni. Iata ce aleg din disperare

Publicat: 15 iul. 2013
1

@ Proaspetii absolventi de liceu sau facultate din Iasi fac rand pentru a se inscrie la somaj @ Putinii bani pe care ii incaseaza le sunt de ajutor pana ce isi fac bagajele sa plece la munca in strainatate

Au absolvit fie un liceu, o facultate sau chiar un program de master si sfarsesc prin a cersi statului cateva sute de lei pentru a supravietui de pe o zi pe alta. Au invatat pe branci ani in sir si au sperat spre o cariera de succes. Insa dupa ce au finalizat studiile, au realizat ca binecunoscutul proverb „ai carte, ai parte” este total depasit. Cu diplomele, atestatele si toate certificatele in mana, acestia se alatura persoanelor care fac rand pentru a-si depune dosarul pentru somaj. In fiecare zi, zeci de proaspat absolventi trec pragul centrului apartinand Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi, situat in Copou. Cei mai multi dintre tineri nu au nici 20 de ani. Unii chiar vin de mana cu unul dintre parinti. Pasesc timid in cladire si privesc dezorientati catre un ajutor. Pun ochii imediat pe panoul cu locurile de munca vacante. Se opresc pret de un minut si parcurg cu speranta in suflet toate posturile disponibile. Sunt dezamagiti total, caci fie locurile de munca nu se pliaza pe pregatirea lor, fie ei nu indeplinesc toate conditiile solicitate. Un portar atent parca le citeste gandurile si ii intreba direct daca sunt interesati de actele necesare absolventilor pentru somaj. Barbatul a aratat de atatea ori spre afisul necesar absolventilor si i-a tot repetat textul, incat acum il cunoaste si cu ochii inchisi. Dezamagiti de esecul cautarii unui loc de munca, majoritatea absolventilor din acest an au ganduri de plecare. Ajutorul de somaj reprezinta banutii necesari pentru a-si pregati plecarea spre alte tari. Nicu, spre exemplu, a absolvit Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iasi si deja si-a creionat planurile pentru perioada urmatoare. „Am terminat Colegiul Tehnic, am fost la matematica-informatica intensiv. M-am gandit sa plec in strainatate, unde ma asteapta cineva. Insa pana atunci, vreau sa mai stau un pic pe acasa. In tot acest timp, nu strica sa iau somaj”, a spus tanarul iesean. Tot cu gandul la plecare sunt si doua tinere din judet, care au venit sa se intereseze despre indemnizatia de somaj. Au fost colege la Liceul Economic si nu au promovat examenul de Bacalaureat. In timp ce Madalina a picat la proba de matematica, Elena nici nu a avut curajul sa se inscrie la acest examen de maturitate. „Mi-a fost frica sa ma inscriu la BAC. Nu e problema, ma inscriu acum. Am cautat un loc de munca inca de cand eram eleva, dar nu am gasit nimic. Am specializarea de contabil si peste tot se cere experienta. Am ajuns chiar si la un stand cu haine, pentru postul de vanzatoare. Pana si colo mi-a spus patroana ca ea are copil mic si nu are timp sa ma invete. Mi-ar placea sa fac un curs de manichiura-pedichiura. Daca as putea, si maine as pleca in strainatate. Cum prind ocazia, cum am zburat de aici”, a spus Elena, o tanara absolventa de liceu.

Incaseaza somaj pana se face avocat

Indiferent de aspiratiile pe care le au, toti absolventii care nu au loc de munca isi intocmesc dosarul pentru a primi indemnizatie de somaj. Un tanar absolvent al Facultatii de Drept are nevoie de bani pe perioada cat se pregateste pentru un alt examen de foc. „Am de invatat pentru Barou si am nevoie de bani. In aceasta perioada vreau sa primesc somaj ca sa ma pot descurca. Nu am cautat un loc de munca, vreau sa promovez examenul”, a povestit Vlad, tanarul absolvent de studii universitare.
Chiar si pentru obtinerea ajutorului de somaj, parintii se dovedesc a fi mai luptatori. O femeie, mama a doi copii, s-a prezentat la sediul unde se depun dosarele pentru somaj pentru a cere diverse informatii. Insa nu pentru ea, ci pentru cei doi copii ai ei. „Ma intereseaza actele necesare pentru a obtine ajutorul de somaj. Am un baiat care a dat acum BAC-ul si am si o fata care a terminat o facultate. Mi-am notat pe o foaie documentele pe care trebuie sa le aduca”, a spus femeia.
Pana in prezent, peste 400 de absolventi au solicitat sa le fie acordata indemnizatia de somaj, in valoare de 250 lei. Anul trecut, au fost inregistrati la AJOFM Iasi peste 2.500 de absolventi fara un loc de munca.

Comentarii
Adauga un comentariu