Actualitate

Declarați vindecați s-au reinfectat cu COVID-19! Cum explică medicii

Publicat: 23 iun. 2020
ALT=
Declarați vindecați s-au reinfectat cu COVID-19! Cum explică medicii

Declarați vindecați s-au reinfectat cu COVID-19! Trei sibieni care s-au vindecat după ce au fost infectați cu coronavirus au ajuns din nou la spital din cauza bolii COVID-19. Aceștia au fost reconfirmați cu Covid-19, iar medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, susține că cel mai probabil sunt două tulpini diferite ale virusului.

„Persoanele respective s-au reinternat după o perioadă lungă față de prima spitalizare, între două și trei săptămâni. Fiecare persoană a fost testată de două ori negativ la prima internare și externați apoi cu certitudinea că sunt vindecați”, a spus Victoria Bîrluțiu.

Medicul a exclus varianta în care pacienții ar fi primit două teste fals negative la finalul terapiei. Pacienții care au fost diagnosicați din nou cu Covid-19 au vârsta de 69 de ani, un bărbat și o femeie și de 48 de ani, un bărbat. Acest caz, bărbatul de 48 de ani, a avut și cea mai dificilă experiență cu Covid-19.

„Unul dintre cazuri a fost chiar grav, a fost chiar la terapie intensivă la prima internare, a fost unul din cazurile care a primit plasmă. Deci nu intră în discuție că testele ar fi fost false. Este cu certitudine o reinfecție cu o altă tulpină, pentru că și de această dată pacientul vine cu manifestări clinice. Nu s-a făcut al doilea test întâmplător. A venit cu febră, a venit cu manifestările care sugerau infecția cu SARS CoV-2 și acesta a fost motivul pentru care a fost internat din nou. Pledez pentru ideea unei tulpini diferite și forma pe care o are pacientul în acest moment este diferită. Nu este critică, așa cum a fost prima dată”, a explicat doctorul.

Declarați vindecați s-au reinfectat cu COVID-19! Cum explică medicii: Alte simptome la a doua infectare

Deși au avut același virus, pacienții care s-au infectat a doua oară au avut cu totul alt simptom al bolii.

„Pacientul are anticorpi, vorbesc atât de acest caz, care a fost cel mai grav, dar și de celelalte două, mai ușoare. Are anticorpi, față de prima infecție, lucru care confirmă faptul că a trecut de acea boală și că a  creat anticorpi care ar fi trebuit să fie protectivi. Dar protecția nu o poate asigura față de o tulpină de virus diferită. Deci am testat anticorpii, are o cantitate mare de anticorpi și IGM de infecție recentă, dar nu îl ajută în fața acestei tulpini. Era previzibil că sunt în circulație cel puțin două variante diferite. Și după formele de manifestare pe care le-am avut: unii pacienți au fost dominați de problemele respiratorii și au fost cazurile cele mai grave, alții au venit cu forme dominate de problemele digestive, și-au pierdut gustul, mirosul, au avut diaree, profilul virusului a fost diferit”, a mai spus medicul Victoria Bîrluțiu.

Și la Iași au fost atfel de cazuri

Managerul Spitalului de Boli Infectioase „Sf. Parascheva“ din Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, spune că în cazul COVID-19 pot apare recăderi.

„Putem vorbi de recăderi în cazul infectării cu COVID-19. Sunt pacienți declarați vindecați, au avut două teste negative la interval de 24 de ore, ulterior fiind pozitivi la o nouă testare. Unii au fost simptomatici, alții au fost asimptomatici. Am observat că, în general, organismele imunodeprimate pot prezenta forme simptomatice de boală”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu