National

Declaratia care va infuria toti romanii

Publicat: 06 sept. 2013
1

In timp ce in Calabria se celebreaza funeraliile baiatului de 12 ani ucis la Sellia marina de un SUV condus de un roman fara permis de conducere, in regiunea Puglia izbucneste scandalul politic in jurul declaratiilor facute de consilierul local din localitatea Andrano, Graziano Paolo Accogli, care a stigmatizat Romania, numind-o „bestia neagra a Europei”.

Un comentariu postat pe Facebook, care a starnit furia numerosilor romani rezidenti in Italia si reuniti in grupuri si asociatii, dar si a consilierului regional pentru Cetatenie sociala, Guglielmo Minervini, potrivit caruia si de aceasta data „in loc sa se identifice responsabilitatile precise, se prefera comod sa se gaseasca explicatii in categoriile generale”.

Foarte dure au fost cuvintele lui Accogli, care mai intai a scris pe reteaua de socializare: „sa inchidem portile si sa ii expediem pe toti acasa”, dupa care a adaugat: „Nu inteleg de ce s-au minunat atat de parerea mea, o opinie raspandita in Italia. Conceptul meu se referea la evenimentul criminal si la numerosii delincventi (vorbesc statisticile) adesea provenienti din Romania si care ocupa zilnic primele pagini ale ziarelor”.

Replica seaca a lui Minervini: „Burta intolerantei este intotdeauna gravida si se alimenteaza cu prostie”. „Asa am inventat etichetele imigrantilor, extra-comunitarilor, romilor – a adaugat consilierul -, uitand ca inauntrul acestor etichete exista povesti, persoane, lumi, vieti, pentru ca inteligenta inseamna sa stii sa faci diferenta intre responsabilitatile fiecaruia si potentialul enorm. Rectificarea lui Accogli a inrautatit situatia.

Statisticile spun, de exemplu, ca barbatii italieni sunt principalii responsabili de violentele in familie si nimeni nu viseaza sa afirme ca barbatii sunt toti criminali. Pentru a accepta realitatea, este nevoie de gandire, care este incompatibila cu prostia si banalitatea. Eu sunt destul de nelinistit cand un administrator public este atat de profund convins de aceste pareri. Restul sa patimeasca constiinta sa”.

Numeroase au fost si reactiile din partea diferitelor comunitati romanesti din Italia. Pe site-ul www.rumeniinitalia.it, unde de cateva zile se discuta despre tragedia de la Catanzaro, de exemplu, este precizat: „comunitatea romaneasca nu se identifica cu barbatul baut si fara permis care a omorat un copil de 12 ani si condamna dur delincventa, de orice natura ar fi ea”, in timp ce se anunta un proces impotriva lui Accogli. Zilele trecute, si Klodiana Cuka, presedintele Integra Onlus, a criticat dur cuvintele consilierului local, considerand atacul sau drept „dezgustator, xenofob si nelalocul lui pentru cei ca noi, care traim intr-o zona de periferie si pamant de gazduire”.
sursa: capital.ro

Adauga un comentariu