National

Declaratia facuta de unul din cei mai mari oameni din Romania, care arata GRAVITATEA situatiei in care ne aflam

Publicat: 09 iul. 2013
1

Totul in aceasta lume este ciclic. Iar daca ar fi sa pornim de la spusele inteleptului Solomon: „Nu este nimic nou sub Soare, tot ce a fost va mai fi” vom ajunge la aceeasi concluzie. Repetitivitatea evenimentelor imbogatesc istoria acestei lumi, oferindu-le oamenilor ocazia sa invete din greselile stramosilor. Insa, din nefericire nu prea se intampla acest lucru.

Sa luam spre analiza criza economica. Desi ne aflam pe marginea prapastiei, lumea revenindu-si cu greu din colapsul financiar care a zguduit planeta in 2008, inca nu am invatat esentialul din acest impas. Marea Criza economica din ani ’30 care a nenorocit milioane de americani a fost generata de aceleasi lucruri si gandiri care au stat la baza actualei crize, insa setea de bani, de castiguri, i-a orbit pe bancherii si „inteleptii” de pe Wall Street.

Orice om care are cunostinte minime de economie stie ca se poate baza, dincolo de exactitatea cifrelor, pe ciclicitatea evenimentelor si trendurilor in materie de economie.

Insa declaratia facuta de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu – un om care intelege mersul exact al lucrurilor, un om care vede per ansablu situatia in care ne scaldam – ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare, daca nu chiar sa ne ingrijoreze.

„Eu nu pot sa ies din experienta mea personala. Cred ca toti suntem prizonierii vietii pe care am trait-o si pe care inca o avem pe acest pamant si reactionam pe masura. Am intrat in viata matura, relativ publica, in 1971, cand se prabusea un sistem, sistemul Bretton Woods, sistemul postbelic, tot vreo 40 de ani, bazat pe un pret al aurului de vreo 35 de dolari pe uncie. Si am vazut cum tot ce era adevarat pana in ’71 si ce citisem eu nu mai era adevarat in gandirea economica, cursurile nu mai trebuiau sa fie fixe, nu faceau bine, faceau mai mult rau, aurul nu mai trebuia sa fie etalon monetar”, a povestit guvernatorul BNR.
„Cam prin anii ’80 eu am facut constatarea ca am intrat intr-un alt ciclu – libertatea pietelor, monetarism, new keynesianism, ca prin 2007 sa vad ca au inceput framantari si regandiri, a inceput criza asta. Cred ca suntem la sfarsitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea stiu ce urmeaza”, a mai spus Isarescu.

Daca ne vom imbata cu apa rece, este problema noastra, insa in spatele acestor cuvinte aparent simple si spuse pe un ton linistit, care nu ridica suspiciuni si care nu sunt menite sa ne trezeasca sta un adevar care ne-ar putea schimba viata pentru totdeauna.

Comentarii
  • ” Cred ca suntem la sfarsitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea stiu ce urmeaza”, a mai spus Isarescu.Pai daca asaa a incheiat omul discutia, eu constat ca nu ne arata nimic!

Adauga un comentariu