National

Declarația premierului Nicolae Ciucă: „Pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică”

Publicat: 25 ian. 2022
Guvernul României a mai făcut un pas pentru construirea autostrăzii Moldovei

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marți aprobarea unui set nou de măsuri care să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale.

„Pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a explicat prim-ministrul.

„Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate. Astfel, pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum, conform premierului României.

Prin Ordonanța de Guvern de astăzi crește și nivelul compensației

De asemenea, Nicolae Ciucă a transmis că s-a decis ridicarea nivelului compensației, pentru ca intensitatea crizei să fie resimțită cât mai puțin de către populație.

„Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum mai mult ca oricând de susţinere pentru redresarea post pandemie.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM şi industria alimentară vom plafona preţurile la un leu pe kWh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat. În ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se ştie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane euro pentru susţinerea acestora”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de marţi de la Palatul Victoria.

Discuții cu Comisia Europeană pentru continuarea măsurilor de ajutor

Acesta a vorbit şi despre continuarea măsurilor de sprijin de care beneficiază marii consumatorii de energie şi discuţiile cu reprezentanţii CE în acest scop.

„La nivelul Ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin.  Am finalizat acest set de noi  măsuri care se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum şi cu reprezentanţi din diferite sectoare de activitate”, a transmis Ciucă.

Guvernul înființează Comitetul interministerial în domeniul energiei

Totodată, s-a decis înființarea unui comitet in domeniul energiei, care să identifice soluții în privința prețurilor ridicate și să  găsească potențiale soluții de scurtă sau lungă durată.

„Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient cu soluţii în această criză economică. În acest sens am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energie. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a conchis Ciucă.

 

Judecata soților Ceaușescu
Adauga un comentariu