National

Declaratia unui fost sef ANAF „A creat un SCANDAL si a deschis Cutia Pandorei”

Publicat: 04 sept. 2016
1
Fost sef al ANAF si fost europarlamentar PDL, juristul Sebastian Bodu explica, „pe intelesul tuturor”, scandalul din justitie si de ce ministrul Justitiei, Raluca Pruna, „si-a pus in cap” judecatorii.
„Deoarece unii magistrati au obtinut, in urma unor procese, recunoasterea unor drepturi banesti, Ministerul Justitiei a dat, sub semnatura ministresei Pruna, o Ordonanta de urgenta (nr. 20/2016) prin care conferea aceleasi drepturi (banesti majorate) tuturor magistratilor. Datorita faptului ca Ministerul Public, ICCJ si CSM sunt ordonatori de credite, egalizarea drepturilor s-a facut prin dispozitii interne ale conducatorilor acestor institutii. Din cauza ca judecatoriile, tribunalele si curtile de apel nu sunt ordonatori de credite, ci judecatorii acestor instante isi primesc drepturile banesti de la Ministerul Justitiei, respectivul minister s-a gandit, mai nou, sa modifice OUG 20/2016, ca sa nu dea judecatorilor respectivi aceleasi drepturi pe care judecatorii ICCJ, membrii CSM si procurorii le-au primit de la sefii lor. Nah, constrangeri bugetare generate de cresterea alarmanta a cheltuilelor publice si reducerea incasarilor provocata de reducerea nesabuita a TVA (asa ca nu inteleg de ce face ex-Dr. Ponta scandal). Daca ministresa justitiei ar fi stiut o bruma de drept, nu ar fi introdus in sedinta de guvern OUG 20/2016. Cineva i-a spus insa ca drepturile banesti castigate de unii magistrati in instanta creeaza o discriminare fata de ceilalti magistrati, care presteaza aceeasi munca. In realitate, hotararile judecatoresti obtinute de cei cativa magistrati produc efecte doar fata de ei, ca parti procesuale. Asadar, o hotarare judecatoreasca nu produce efecte erga omnes, astfel ca nu se poate vorbi de discriminare, ci de drepturi castigate individual si, deci, aplicabile exclusiv celor care le-au obtinut prin procese individuale. De altfel, nu toti magistratii au obtinut respectivele drepturi, actiunile unora fiind respinse, ceea ce a si generat un recurs in interesul legii. Discriminare ar fi fost daca, printr-un act normativ, s-ar fi majorat drepturile salariale ale a unor indivizi, in cadrul aceleiasi categorii, incalcandu-se art. 16 din Constitutie.
Deci, pentru ca ministresa Pruna nu stie care-i treaba cu procesul civil, a pus botul la prostia cu discriminarea (un termen care place mult bruxelezilor) si a dat OUG 20/2016, pe care vrea, acum, sa o modifice, creand, de aceasta data, un act normativ discriminator in raport cu principiul legiferat prin OUG 20/2016 si, deci, neconstitutional. Mai adaugam aici si greseala Ministerului Finantelor Publice de a nu-i refuza avizul pe Ordonanta, desi, fiind o majorare a cheltuielilor Ministerului Justitiei, nu s-a indicat sursa veniturilor, incalcandu-se prevederile Legii finantelor publice.
Si, uite asa, a creat ministresa Pruna un scandal si a deschis Cutia Pandorei, dar ne cearta pe noi, ca la coada la portocale, ca nu suntem in stare sa construim autostrazi”, noteaza Sebastian Bodu, duminica, pe pagina de Facebook.
Adauga un comentariu