International

Declaratia unui general american: Lovitura aeriana de la Kunduz a avut loc la solicitarea fortelor afgane

Publicat: 05 oct. 2015
1

Fortele afgane au cerut sprijin aerian din partea fortelor americane in timp ce se luptau cu talibanii la Kunduz, cu putin timp inainte ca un spital al organizatiei umanitare Medici fara Frontiere sa fie lovit, fiind ucise 22 de persoane, a declarat luni, la Washington, generalul american John Campbell, comandantul fortelor internationale din Afganistan.

Campbell, care a declarat ca armata va asigura transparenta in timpul investigatiei incidentului, nu a specificat daca spitalul organizatiei Medici Fara Frontiere (MSF) a fost lovit de bombardamentul american.

„Tocmai am aflat ca pe 3 octombrie fortele afgane au anuntat ca sunt vizate de tiruri inamice si au cerut sprijin aerian din partea fortelor americane. O lovitura aeriana a fost apoi ceruta pentru a elimina amenintarea talibana si mai multi civili au fost loviti in mod accidental”, a declarat generalul american John Campbell intr-o conferinta de presa.

Declaratiile lui Campbell difera de informatiile oferite initial potrivit carora fortele americane au fost amenintate si atacul aerian a fost cerut in sprijinul lor. Medici fara Frontiere a anuntat duminica ca spitalul sau din Kunduz a incetat sa mai fie functional dupa ce a fost bombardat in noaptea de vineri spre sambata, atac in care si-au pierdut viata 12 membri ai personalului medical si 10 pacienti. Potrivit organizatiei, spitalul a fost bombardat, cel mai probabil, de coalitia internationala coordonata de SUA.

Adauga un comentariu