Secretele istoriei

Declaratie data de Pr. Arsenie Boca in arestul Sigurantei (7 iunie 1948)

Publicat: 02 ian. 2014
3
Declaratie
Subsemnatul, Ieromonah Arsenie Boca, de la manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus-Fagaras, declar urmatoarele:
Intrebare: ”Cand v-ati inscris in miscarea legionara?”
Raspuns: In miscarea legionara n-am fost inscris niciodata.
I: ”Cine va inscris?”
R: Neinscriindu-ma, nu m-a inscris nimeni.
I: ”Dac-ati fost simpatizant?”
R: Neutru si independent de orice politica.
I: ”Ce legionari ati cunoscut?”
R: Fiind la Bucuresti, pentru studii, intre 1933-1938, am vazut pe capitanul Codreanu, dar n-am vorbit cu el niciodata. Cunosc pe Patrascu, dar pe el numai datorita faptului ca a venit la manastire sa se spovedeasca. A fost de vreo doua ori la marturisire in 1947. A mai fost si in 1948, dar, locuind in apropiere, a fost simplu trecator. Legaturi politice cu el n-am avut, decat cele strict preotesti. Au mai trecut pe la manastire si alti fosti legionari, atat [de] prin comunele invecinate tarani, cat si de mai departe, dar n-am avut discutii politice ci numai duhovnicesti. Ba mai mult, aflandu-le starea politica le-am dat insistent sfatul de a se astampara si de a renunta la pistol, la razbunare si alte pacate. I-am facut sa inteleaga ca stapanirile se oranduiesc de sus, iar ce de jos nu au decat sa le primeasca.
Mai cunosc pe avocatul Mateias din Fagaras; a venit de vreo 3-4 ori. Ultima data a venit acum la ”Vinerea Izvorului”, 7 mai 1948.
Mai cunosc pe ierodiaconul [Cristofor] Dancu, care, pe vremea cand studiam la Bucuresti, apartinea de manastirea Cernica. Pe Victor Dobrin din Arpas, pe Gheorghe Apostol, care ne-a lucrat ceva tamplarie si l-am primit provizoriu ca sa-l vedem daca poate fi primit definitiv. Ori el era fugar.
I: ”Ce rol si unde ati fost in intervalele 6 septembrie 1940 – 25 ianuarie 1941?”
R: Eram intors din Sfantul Munte, Grecia, calugarit la Pasti, 1940 la manastirea Brancoveanu cu slujba de ierodiacon, unde am stat in continuare.
I: ”Deci ati avut un rol in timpul rebeliunii?”
R: Nici un rol.
I: ”Ce legaturi ati avut cu legionarii de la data de 1941-1948?”
R: Singurele legaturi ce le-am avut cu legionarii au fost cele spirituale, care sunt firesti intre preot si credinciosi. Iar intre noi preotii (pr. Gh. Malene si pr. Uria), cele normale de colegi.
I: ”Cu ce conducatori ai miscarii legionare ati avut legaturi?”
R: Singur cu Patrascu, legaturi duhovnicesti, cum am spus; de asemenea, am cunoscut ca prieten si pe av. [Virgil] Mateias.
I: ”Cine conduce miscarea legionara din regiune?”
R: Nu am nici o cunostinta precisa. Stiu ca Patrascu este din Sambata si probabil el ar putea fi.
I: ”Cu ce sume ati cotizat pentru miscare si cand?”
R: N-am cotizat si nu mi s-a cerut.
I: ”Ce ziare sau brosuri clandestine ati primit in anii de urma?”
R: N-am primit politice, dar sectare mi s-au trimis brosuri mici tiparite la Bucuresti, de la adventisti.
I: ”Unde si in ce tari ati umblat si ce romani ati cunoscut in tarile in care ati umblat?”
R: N-am calatorit decat in Grecia, la Sfantul Munte, unde n-am intalnit decat calugari de toate neamurile, iar printre ei si romanii: Parintele Teodosie Domnaru, Par. Antipa Dinescu, Gherontie si altii. In afara de acestia, am fost pe la legatia romana din Tesalonic. La Atena n-am fost. Calatoria a fost in 1939-1940. M-am reintors in tara la 8 iunie 1940.
I: ”Daca intentionati sa va ascundeti in munti sau nu?”
R: De a ma ascunde in munti n-am nici un gand; dar de a ma retrage la o chilie, pentru care am invoirea stapanirii, asta as avea de gand.
Aceasta-mi este declaratia pe care o dau si o semnez, 
Ierom. Arsenie
7 iunie 1948
ACNSAS, fond informativ, dosar 2637, vol. 2, f. 114-115.
Extras din ”Parintele Arsenie Boca in atentia politiei politice din Romania” de George Enache si Adrian Nicolae Petcu, pag, 95-96/Fericiti Cei Prigoniti/facebook.com
Adauga un comentariu