Actualitate

Declarație de presă la sediul MAI. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu, informații de ultimă oră. Este prezentată Ordonanța Militară Nr.8 – Live Video

Publicat: 09 apr. 2020

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat vor susține în această seară, la sediul MAI, o declarație de presă, începând cu ora 23:00.

„Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin, cu frica lui Dumnezeu. Au venit peste noi momente mai grele decât ne imagineam vreodată. Au adus schimbări majore în viața tuturor. Tragediile au lovit crunt. Stând în casă, evitând pe cât posibil interacțiunile, vom reuși să intrăm mai repede în normalitate. Știu că v-ați dori să fiți la Biserică în noapte de Înviere și la masă cu cei dragi, dar e mai bine să respectăm prevederile legale. Nu vrem să avem o explozie a numărului de cazuri. Am suplimentat patrulele.Poliția, jandarmeria, armata, pompierii sunt zilnic în misiuni operative, cu pese 36.000 de angajați zilnic în misiune.

Azi am semnat Ordonanța Militară 8, aprobată de premier. Principalele prevederi sunt:

Cu condiția respectării măsruilor anterioare, din această seară e permisă circulația în afara locuinței pentru posesorii de permis de pescuit comercial pentru pescuit și comercializarea produselor. E permisă circulația apicultorilor spre stupină sau pentru deplasarea stupinei. Trebuie dovadă pentru calitatea de apicultor. E permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de autovehicule, piese și reparații auto. Am prelungit interdicția zorurilor cu Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie. Piețele agroalimentare rămân deschisepe toată perioadă stării de urgență pentru producătorii cu certicat. Li se permite deplasarea de lalocul de producție până și de la piața agroalimentare pe baza unei declarații șia certificatului.

Unitățile fito-farmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență. Există și o anexă despre închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei sau deschiderea unora dintre ele. Prin punctele de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole. Se exceptează de la măsurile de izolare sau carantinare lucrătorii transfrontalieri de la granița cu Ungaria care nu au simptome specifice infectării cu coronavirus. Se aplică o excepție de la izolare sau carantinare pentru tehnicienii care vin în România pentru instalare, service pentru tehnica medicală. Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul următoarelor produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr, produse de brutărie, biscuiți, turte.

Procedurile de export aflate deja în derulare se supendă pe durata stării de urgență

Pentru siguranța alimentară se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricții. Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/ cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora. Se recomandă autorităților administrației publice locale și proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în imobilele cu destinația de locuințe colective și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și celelalte spații comune din interiorul acestor imobile.

În zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități. Am fost azi martorii unei situații neplăcute la Cluj. Începând de azi, autorităile competente vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt sub autoritatea autorităților județene.”, a declarat Marcel Vela.

„Pentru cei aflați în afara țării: dacă veniți în Români, veți petrece Paștele în carantină sau izolare! Nu ne dorim să aplicăm sancțiuni sau să facem dosare penale. Acțiuni pentru deplasarea în siguranță a 46 de vehicule cu echipamente medicale. Au intrat ieri 10.500 de persoane, dintre care 5.500 de cetățeni români. Eroi sunt și polițiștii, jandarmii, militarii, alături de personalul medical. Cu toții suntem în aceeași echipă și ne aflăm în sprijinul colegilor noștri. Facem apel, dragi români, să ne semnalați orice rabat de la reglementările în vigoare.”, a spus Bogdan Despescu.

„N-au fost sistate ambulatoriile, nici activitățile din spitale doar că s-a dat medicului alegerea să opereze un pacient acum sau peste o lună. Sunt afecțiuni, precum tratamentele oncologice, femeile gravide care necesită controale ș.a. care nu pot fi amînate. În alte cazuri, pot fi amânate, inclusiv pentru a proteja pacienții ca să nu vină în spitale unde pot fi expuși. Este o logică și sper că tooți colegii au înțeles această logică. Casele de asigurări nu pot sista plata la ambulatorii.”, a declarat Raed Arafat.

„Prin ceea ce trecem noi toți este una din lecțiile vieții și cred că acum este momentul să dovedim capacitatea de a fi disciplinați și uniți. Toți simțim această durere a separării de cei dragi. Eforturile noastre vor duce la rezultate, dar fac un apel să fie respectate regulile. Gesturile necugetate se pot plăti scump, chiar dacă nu imediat. Sportivi campioni s-au oferit să vină alături de colegii lor în stradă. Sunt convins că întreaga Românie resimte aceeași recunoștință față de cei din prima linie care muncesc ceas de ceas. Fac apel la spiritul civic și la dragostea față de țară a celro din diaspora să rămână acolo și să-i iubească pe cei dragi de la distanță.”, a adăugat Marcel Vela.
Comentarii
  • ESTE PE NAIBA VIRUS…IN CONDITIILE IN CARE MII DE PERSOANE MERG LA AEROPORT IN CLUJ/STAU CA SARDELELE SA AJUNGA IN GERMANIA CU ACORDUL CUI OARE??? A TI VOTAT BINEEE!!! PAI STAM CA TAMPITII IN CASA SI EI CE FAC? NU MAI ESTE LEGE MILITARA?? ESTE PE DRACU CA VEDEM CA ESTE INCALCATA DE MII DE PERSOANE SI DITAMAI MINISTRUL O SCALDA! NU ESTE VIRUS, ASTA ESTE PAREREA MEA SI CRED CA ESTE O DETURNARE PSIHICA A CETATENILOR CA SA POATA O SLEATCA DE HULIGANI SA PUNA MANA PE PUTERE! AZI MI AU SCHIMBAT OPINIA CAND AM VAZUT LA TV SUTE SI MII DE CETATENI IN AEROPORT! CE CAUTAU ACOLO DLE KLAUS SEMENII NOSTRI?? LE DAI DE MUNCA??? AJUTI PATRIA MAMA SI INCALCI ORDONANTE MILITARE? DOAR ASA VAD EU LUCRURILE CA CETATEANCA A ACESTEI TARI!

  • Hai ca sa relaxat si la noi,,,va trimis la pescuit ministrul …pai ce cumva va doare undeva de miile de persoane din aeroport cluj…eject la pescuit si nu puneti intrebari…ok? VOTATI NAIBII LIKELE IN CONTINUARE SA VA DA TI VOI MARI MARDEIASI CA O SA VEDETI UNDE AJUNGEM!

  • Pai asta este una dintra cauzele pentru care PNL a vrut sa ajunga la banii publici. Cheia era aceasta pandemie si trebuia adancita cu Ordonante. Pai nu poti numi Ordonanta militara asa niste porcarii? Acest presedinte de tara trebuie tras la raspundere penala alaturi de Guvern.

Adauga un comentariu