Actualitate

Declaratie SOC facuta de Traian Basescu: „Obiectivul major trebuie sa fie crearea Statelor Unite ale Europei”

Publicat: 11 mai 2017
Fostul presedintele Traian Basescu a sustinut, de la tribuna Parlamentului, intr-un discurs cu ocazia vizitei presedintelui CE JeanClaude Juncker, ca UE trebuie sa se indrepte spre Statele Unite ale Europei, iar Romania trebuie sa adere urgent la zona euro.
Eu sunt un optimist legat de evolutiile UE. Depinde de noi unde vrem sa fim in interiorul UE. Nu voi ezita sa sustin ca UE este in primul rand o realitate care vorbeste de la sine despre puterea solidaritatii si despre pace. (…)
Am un disagreement cu Jean-Claude Juncker inca din cei 10 ani de mandat. Daca Jean Claude nu este un promotor al Statelor Unite ale Europei, eu sunt unul dintre politicienii care sustin ca la orizont obiectivul major trebuie sa fie crearea Statelor Unite ale Europei. Este solutia pentru toti cetatenii UE. Dar pana sa ajungem la Statele Unite ale Europei, marea problema a UE este integrarea statelor. Fac o afirmatie care poate o sa va surprinda: procesul de globalizare face imposibil ca vreunul dintre statele UE sa reziste pe piata daca nu continua accelerat procesele de integrare. Problema e ca nimeni nu poate controla procesele de globalizare. A doua problema este unde vrem sa fim pe parcursul acestui proces incontrolabil. Vrem sa fim pe puntea de comanda sau vrem sa fim printre cei care se apara de efectele globalizarii? Iar eu sustin ca o integrare puternica da sanse statelor sa fie parte a deciziilor in procesele de globalizare. Avem obligatia pentru cetatenii europeni sa acceleram integrarea statelor in UE, pentru a nu-i pune sa suporte fiecare in parte efectele unei globalizari la care nu ne putem opune. Pentru cetatenii nostri este integrare, integrare, integrare in UE„, a declarat Basescu.


loading...

Adauga un comentariu