Actualitate

Declaratii SOCANTE facute chiar in SPITAL! „Daca al meu a murit, sa moara si altul”. Explicatii incredibile ale medicilor ieseni!

Publicat: 15 sept. 2019
Editia PDF
15 Oct. 2019

@ Din cauza numarului mic de donatori cadaverici, medicii ieseni au decis sa spuna adevarul despre situatiile cu care se confrunta @ Acestia sustin ca lipsa de informare si empatie creeaza extrem de multe conflicte @ Apartinatorii pacientilor posibili donatori fac niste afirmatii halucinante si-si explica gestul intr-o maniera greu de imaginat

Zilnic, in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Clinic de Urgente "Sf. Spiridon" se sting, in medie, sase vieti. Unii dintre acestia sunt posibili donatori cadaverici. Din sute sau mii de persoane care au decedat in anul 2019, doar sapte dintre familiile celor care au intrat in moarte cerebrala au acceptat sa doneze organele. In general, cel mai greu de convins sa doneze organele pacientilor sunt familiile celor tineri care au avut o moarte subita.

Medicii sustin ca se confrunta cu situatii extrem de complicate atunci cand vine vorba sa explice familiilor ca pacientii au intrat in moarte cerebrala, iar decesul este ireversibil. Apartinatorii spera intr-o minune si vor sa tina pacientii legati de aparate cat mai mult posibil. Ceea ce nu constientizeaza este faptul ca, prin gestul lor, pot salva alte vieti.

Vezi si: Situatie fara PRECEDENT intr-un mare SPITAL din Iasi! Niciun MEDIC nu se mai apropie de sala de OPERATII! Sute de bolnavi pot MURI!

Medic: "Oamenii nu inteleg ce inseamna moarte cerebrala"

Medicii de la Spitalul "Sf. Spiridon" sustin ca este o criza a donatorilor cadaverici. Acestia afirma ca anul 2019 s-a soldat cu un numar extrem de mic de donatori si asta fiindca apartinatorii celor care au intrat in moarte cerebrala nu au destula putere sa accepte decesul persoanei dragi, dar nici nu detin suficienta informatie si empatie fata de alte vieti care ar putea fi salvate. Situatiile dificile cu care se confrunta medicii ieseni sunt greu de descris.

"Pe perioada studiilor am facut un curs de etica medicala, curs care ne-a invatat, printre altele, cum sa explicam familiilor faptul ca pacientul a intrat in moarte cerebrala si ca sansele de supravietuire nu mai exista. Ceea ce am intampinat insa in spital a fost cu mult mai greu decat as fi putut sa-mi imaginez. Vad zilnic familii disperate, familii care inca mai spera intr-o sansa, desi li se explica din start ca nu mai exista. Oamenii nu inteleg conceptul de moarte cerebrala. Moartea cerebrala este un proces ireversibil din cauza absentei circulatiei cerebrale, urmata de procese ireversibile de necrozare a neuronilor. Diagnosticul de moarte cerebrala se pune de o echipa medicala formata din medicul primar, neurochirurgul, neurologul si anestezistul. In cazul in care s-a pus diagnosticul de moarte cerebrala, tratamentul si terapia artificiala pentru mentinerea batailor cordului nu au sens decat in cazul in care decedatul devine donator de organe. In caz contrar, acesta este deconectat de la aparate si ii este declarat decesul. Odata cu trecerea timpului de la momentul in care pacientul a intrat in moarte cerebrala, organele utile pentru donare pot fi compromise ireversibil. Practic, donatorului ii mai bate inima datorita medicamentelor administrate, dar si datorita oxigenului administrat artificial prin aparatul de ventilatie mecanica. In orice secunda, inima pacientului se poate opri si nu mai este compatibil pentru donare", a specificat dr. Ioana Parfeni, medic specialist ATI in cadrul Spitalului "Sf. Spiridon".

Vezi si: Iata ce se intampla cu transplantul in zona Moldovei! Sefa Centrului Regional aduce clarificari asupra situatiei

"Sa moara si altii daca al meu a murit"

Coordonatorul Centrului de Transplant Regional, dr. Raluca Neagu-Movila, sustine faptul ca familiile indurerate ale celor care primesc vestea decesului pacientului sunt, de multe ori, atat de afectate, incat discutia initiata de medic se finalizeaza cu o disputa. Aceasta spune ca cel mai frecvent se confrunta cu acest tip de situatii atunci cand pacientii sunt tineri si apartinatorilor le este greu sa accepte decesul, sperand intr-un miracol.

"Numarul donatorilor cadaverici este extrem de mic raportat la nevoile pe care le avem. Ultimii donatori au fost in lunile mai si iunie. Am avut recent un caz al unui posibil donator cadaveric, un tanar in varsta de 22 de ani, care a fost victima unui accident rutier. Sansele sale de supravietuire erau minime, fapt pentru care s-au initiat discutiile despre donare cu intreaga familie. Baiatul facea parte dintr-o familie extrem de mare, in fiecare zi il vizitau alti doi-trei membri. Cu totii au fost de acord cu prelevarea organelor, insa mama acestuia a refuzat iremediabil. A sperat, asa cum spunea, ca se va trezi. Am avut si situatii in care oamenii, din cauza disperarii, au replicat propunerilor noastre cu cuvinte greu de inteles, ni s-a spus ca daca membrul familiei lor a decedat, sa moara si altul, fiindca nu este corect ce s-a intamplat. In aceste situatii, le acceptam durerea, dar nici nu se poate sa aiba o asemenea atitudine. E vorba de lipsa de educatie. Cel mai des se face transplantul de ficat si rinichi, iar cel mai greu de cornee. Pentru transplantul de cornee e greu sa primim acceptul, pentru ca familiile nu vor sa vada, practic, decedatii fara ochi. Sunt preconceptii datorate motivelor religioase sau a lipsei de informare. Ceea ce insist sa explic apartinatorilor care au fost anuntati ca pacientul a intrat in moarte cerebrala este faptul ca fiecare moment conteaza si ca putem pierde organele cu fiecare moment ce trece. De multe ori, familiile nu au spus nici da, nici nu, au asteptat, iar timpul trecut din momentul in care pacientul a intrat in moarte cerebrala a facut ca organele sa nu mai poata fi utilizate", precizeaza dr. Raluca NeaguMovila, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.loading...

Comentarii
  • Si uite așa te lasă doctorii să mori cu zile în spitale,doar,doar le va pica un fraier să doneze organele rudelor să aibă doctorii ,,marfă ” de negociat pe ,,mălai „mult de la șmecherii cu bani că la un amărât nici nu se pune problema de un transplant. Acesta este înscris pe ,,lista de așteptare” ,adică la Sfântul Așteaptă.

  • Când va exista un sistem de donare de organe transparent și o campanie masiva de conștientizare, poate vor dona oamenii, dar asa exista doar o mafie a transplanturilor. Normal ca oamenii nu donează când sunt tratați ca marfa de schimb pentru șpăgi babane. Nu uita nimeni de stimabilul care avea pacienți arabi care veneau cu elicopterele la transplant, iar copiii și tinerii mureau pe listele de așteptare.

  • La donat o canuta de sange, statu da zi libera si tichete. Daca ar da si la donarea de organe, nu s-ar mai face specula si nu ar mai fi discutii. Altminteri, iaca, nedorita situatie.

  • Am citit bine? Zilnic in sectia ATI SF Spiridon Urgente mor sunt 6( sase) decese??? In tot orasul nu cred ca sunt sase inmormantari pe zi… O fi executii in masa la ei?? Restul nu are rot sa comentez..

  • Sa se axeze domnii dr si manageri pe modalitati moderne de crestere a organelor in laborator sau cu imprimanta 3d etc si sa lase cadavrele si oamenii in oarte cerebrala in pace.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit