News Flash:

Declaratiile pentru cupoane au ajuns la un procent de 80%

22 Martie 2000
1126 Vizualizari | 0 Comentarii
•Chiar daca termenul limita a fost depasit, Directia Agricola a mai primit declaratii •Ultima situatie a declaratiilor depuse de agricultorii ieseni va fi expediata joi la Bucuresti

Pana la termenul limita de depunere a declaratiilor pentru acordarea subventiilor pentru agricultura s-au inregistrat numai 65% din numarul ce trebuia depus, astfel ca Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara a judetului Iasi a solicitat o prelungire de o saptamana.
"Am solicitat aceasta prelungire deoarece, in cazul in care nu am fi reusit sa acoperim o cat mai mare parte din numarul total de 176.000 de declaratii, judetul Iasi ar fi pierdut foarte multi bani", ne-a declarat directorul general al DGAIA, Gheorghe Aioanei. Chiar daca Ministerul Agriculturii si Alimentatiei nu a aprobat aceasta prelungire, Directia Agricola a continuat sa primeasca declaratii, profitand de faptul ca predarea situatiei centralizate s-a prelungit. Saptamana trecuta a fost deja predata o parte din situatia centralizata. Pana la trimiterea noilor date, in cursul zilei de joi, Directia Agricola va mai primi declaratii, in functie de cum se va derula operatia de centralizare a datelor. In aceste conditii s-a ajuns la 80% din numarul total de 176.000 de declaratii, acest procent fiind posibil sa mai creasca, in functie de cum se va desfasura operatia de centralizare. In opinia directorului general Gheorghe Aioanei, "se impune sa facem tot posibilul pentru a folosi cat mai mult din cele aproape 200 de miliarde lei pe care judetul nostru ar trebui sa le primeasca in cazul in care ar fi completate toate declaratiile. Aceasta deoarece, in functie de declaratiile depuse, vom sti pe ce bani sa contam in acest an pentru subventionarea agriculturii".
Exista si exceptii, in sensul pozitiv, cum ar fi comuna Vinatori, in care pana la data limita de 12 martie fusesera depuse declaratii pentru o suma totala de aproape doua miliarde lei.
Anul acesta, subventiile pentru agricultura vor fi acordate tot sub forma unor cupoane, in valoare de 100.000 de lei fiecare. Pentru culturile mari (paioase) vor fi acordate cate cinci cupoane pentru fiecare hectar, pentru culturile de sfecla de zahar - cate zece cupoane, in vreme ce pentru livezi si vita-de-vie vor fi acordate cate doisprezece cupoane de hectar. Trebuie precizat ca minimul pentru acordarea de cupoane este de 0,5 hectare, sub aceasta suprafata agricultorii neprimind nici un fel de subventii. De exemplu, pentru o suprafata cultivata cu grau, de 1,4 hectare, se vor acorda cinci cupoane, adica acelasi numar care se acorda pentru un singur hectar, in vreme ce pentru o suprafata de 1,6 hectare de teren cultivat se vor acorda zece cupoane, numar aferent pentru doua hectare.
In acest an, noutatea absoluta o constituie acordarea de cupoane in scopul sprijinirii sectorului zootehnic, pentru cresterea vacilor si a bivolitelor, precum si pentru institutiile de cult. Tot in acest an, executivul nu a impus nici un fel de restrictie in ceea ce priveste cheltuirea acestor bani, singura conditie pusa fiind ca sumele acordate sa se cheltuie numai pentru suprafetele de teren si pentru tipurile de culturi declarate, in caz contrar agricultorul putand raspunde penal. Pentru actiunea de subventionare a agriculturii, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a alocat suma de 5.000 de miliarde lei.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1343 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014459 (s)