National

Declasificarea dosarului „Rapirea din Irak”

Publicat: 13 apr. 2010
1

Senatorul PSD de Satu Mare Valer Marian a solicitat ieri, în plenul Senatului, declasificarea totala a dosarului „Rapirea din Irak” si audierea publica de catre o comisie parlamentara speciala de ancheta a persoanelor care au gestionat situatia, între acestea fiind si presedintele Traian Basescu. Potrivit textului declaratiei politice sustinute, senatorul a aratat ca, la cinci ani de la „unul dintre cele mai mediatizate si controversate evenimente post-decembriste cu final secretizat – rapirea jurnalistilor romani Marie Jeane Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian în Irak, instantele romanesti au închis dosarele «Rapirii din Irak» fara sa audieze inculpati si martori principali sau sa ia în seama anumite dovezi, lasand în urma mai multe întrebari decat raspunsuri”. Senatorul PSD a acuzat „amestecul politicului la nivel înalt, precum si interventia unor importanti demnitari ai statului roman, în sensul ascunderii adevarului despre «Rapirea din Irak»”. El a dat exemplu Ordinul nr. 1833/C din 5 decembrie 2005, prin care fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a dispus „sa nu se transmita autoritatilor americane cererea de extradare formulata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, prin care se solicita extradarea din Statele Unite ale Americii a lui Mohammad Munaf”. Senatorul PSD a atras atentia ca importanta dosarului „Rapirea din Irak” rezida si în dosarele conexe clasificate, total sau partial, Strict Secret de Importanta Deosebita, disjunse ulterior din acesta .
Valer Marian a afirmat ca „pentru aflarea adevarului si pedepsirea adevaratilor vinovati, se impune declasificarea totala, fara niciun fel de rezerve, a dosarului «Rapirea din Irak », precum si a celorlalte dosare conexe” si „audierea publica de catre o comisie parlamentara speciala de ancheta” a mai multor persoane care au gestionat situatia rapirii în urma cu cinci ani, printre care „Traian Basescu – presedintele Romaniei, care a fost seful celulei de criza constituite la Palatul Cotroceni în 2005 si toti ceilalti membri ai celulei de criza”.
In final, senatorul PSD precizeaza ca Justitia din Romania a facut, în ultimele saptamani, doi pasi importanti ce pot contribui la clarificarea cazului „Rapirii din Irak”. „Presedintele completului de la Curtea de Apel Oradea care judeca dosarul «Fuga lui Hayssam» a solicitat desecretizarea acestui dosar, iar Curtea de Apel Bucuresti a emis un ordin de urmarire internationala prin Interpol pe numele lui Mohammad Munaf. Dupa puterea judecatoreasca, ar trebui sa-si faca datoria puterea executiva, prin realizarea de urgenta de catre Ministerul Justitiei si Ministerul de Externe a procedurilor de extradare a celor doi teroristi condamnati definitiv, Omar Hayssam (la 20 ani de închisoare) si Mohammad Munaf (la 10 ani de închisoare), si puterea legislativa, prin constituirea unei comisii parlamentare speciale de ancheta”, a sustinut senatorul.

Adauga un comentariu