Actualitate

Declin INCREDIBIL pentru un afacerist de top din Iasi! Acum isi pierde si averea

Publicat: 28 sept. 2015

@ Acum partenerii de afaceri vor sa-l execute silit si sa-i vanda averea @ Afacerea acestuia a beneficiat de o finantare europeana, de circa 1,2 milioane euro

Probleme mari la o fabrica din Iasi, care s-a dezvoltat cu ajutorul unor fonduri europene. Desi a beneficiat de o finantare destul de consistenta din partea Uniunii Europene, in suma de circa 1,2 milioane euro, societatea a intrat in faliment. Aceasta nu este singura problema cu care se confrunta in aceasta perioada Vasile si Mihaela Ancuta Barnea, patronii ABV Invest SRL, societatea care detine un complex de vinificatie si imbuteliere modernizat, dupa cum s-a mai precizat, cu fonduri europene.

Recent, unul din partenerii de afaceri ai ABV Invest, si anume firma Indra Import Export SRL, a deschis in justitie o actiune extrem de dura, impotriva familiei Barnea. Indra Import Export a solicitat judecatorilor atragerea raspunderii patrimoniale pentru patronii de la ABV Invest. Daca cererea va fi admisa, averea familiei Barnea va fi scoasa la vanzare pentru acoperirea datoriilor firmei. De asemenea, daca cererea va fi admisa, problemele familiei Barnea se vor agrava. Asta deoarece, datoriile firmei se ridica la uriasa suma de 16.472.898 lei. Nici averile celor mai potenti afaceristi din Iasi nu pot acoperi o asemenea creanta. Cererea facuta de firma Indra Import Export SRL este suprinzatoare, avand in vedere ca, dupa intrarea in insolventa, suma pe care o avea de recuperat aceasta societate de la ABV Invest nu era foarte mare, societatea figurand cu o creanta de numai 14.134 lei. Cererea SC Indra Import Export SRL va fi judecata in perioada urmatoare. In orice caz, patronii ABV Invest se lupta in aceasta perioada sa salveze firma de la faliment. La cererea lichidatorului judiciar, magistratii ieseni de la Tribunalul Sindic au decis, la sfarsitul anului trecut, intrarea in faliment a SC ABV Invest SRL.

Conducerea firmei a contestat, insa, la Curtea de Apel decizia Tribunalului. Problemele s-au agravat in momentul in care Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), transformata acum in Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a sistat platile pe care trebuia sa le faca catre ABV Invest in cadrul proiectului european. In jurul anului 2011, din cauza unor nereguli descoperite in activitatea firmei de institutii ale statului, APDRP a sistat finantarea europeana aprobata societatii comerciale. La momentul in care s-a sistat finantarea, firma mai avea de incasat de la APDRP suma de 413.882 lei.

ABV Invest a contestat in justitie deciziile APDRP si a castigat. Numai ca, in momentul in care a castigat procesul cu APDRP firma a intrat in insolventa si de asemenea, s-a constatat ca i s-a prescris dreptul de solicita suma. Prin urmare, firma nu a mai beneficiat de suma de 413.882 lei. SC ABV Invest SRL a semnat cu APDRP in anul 2006 un contract de finantare pentru proiectul „Constructie hala de imbuteliere pentru vinuri linistite si echiparea cu echipamente specializate in sat Holboca, comuna Holboca, judetul Iasi”, finantat prin programul SAPARD. Obiectul proiectului a fost construirea unei noi sectii de imbuteliere a vinului si dotarea acesteia cu echipamente specializate: linie tehnologica automatizata de imbuteliere vinuri, echipamente de vinificatie si echipamente pentru dotarea laboratorului de analiza a calitatii vinului.

In anul 2008, insa, societatea comerciala a fost controlata de Directia de Control si Antifrauda din cadrul APDRP, care a considerat ca ABV Invest nu a respectat proiectul. S-a considerat ca societatea a achizitionat cu fonduri europene o serie de echipamente care nu respectau cerintele din proiectul aprobat. Dupa cum s-a mai precizat, valoarea totala a datoriilor este de 16.472.898 lei, iar statul este unul dintre cei mai mari creditori. Astfel, Directia de Finante are de recuperat taxe si impozite neachitate in suma de 377.937 lei, BRD-366.133 euro, BCR SA- 1.0342.06 lei, Primaria comunei Holboca-552.970 lei etc.

Adauga un comentariu