Eveniment-Social

Decontarea datoriilor mai intarzie

Publicat: 09 mart. 2001

•Au trecut doua saptamani de la primele promisiuni, dar banii pentru spitale nu au sosit la Iasi •CJAS a identificat prioritatile si a alocat 1,5 miliarde lei

Dupa „vizita” la Iasi a staff-ului de conducere a Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, cand, in decurs de trei zile, a fost analizata starea sistemului din judetul nostru, s-a promis ca problemele se vor rezolva in foarte scurt timp. De asemenea, dupa ce s-au verificat datoriile acumulate de spitalele iesene pana la 31 decembrie 2000, au fost date asigurari ca cel tarziu saptamana viitoare (n.r. – saptamana in curs) vor fi alocate sumele pentru stingerea datoriilor. „Cu certitudine, din datoriile acumulate de unitatile sanitare pana pe 31 decembrie 2000 miliarde de lei vor fi onorate. Cred ca, cel tarziu peste doua saptamani, banii vor fi in conturile spitalelor, asa ca furnizorii vor putea fi platiti. Impreuna cu Directia de Sanatate Publica si conducerile spitalelor am identificat prioritatile de finantare si au fost alocate 1,5 miliarde lei catre unitatile sanitare astfel incat sa nu mai apara probleme de ordin social precum cele din zilele trecute”, a precizat dr. Corneliu Dobre, directorul executiv al Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate.
Banii pentru datorii vor fi distribuiti esalonat, in ordinea facturilor emise si nu preferential, indiferent de presiunile care vor fi facute. Informatii care confirma ca banii vor fi alocati vin si din partea Federatiei Sanitas care a ridicat de nenumarate ori aceasta problema, cu ocazia intalnirilor cu responsabilii din CNAS si Ministerul Sanatatii si Familiei. In sedinta din 5 martie a consiliului de administratie al CNAS s-a aprobat hotararea referitoare la alocarea fondurilor pentru plata datoriilor din spitale. La nivel national, restantele catre furnizori, acumulate pana la 31 decembrie 2000, sunt de 2.206 miliarde lei, aprobandu-se decontarea a 2.154 miliarde lei.
Cu toate acestea, datoriile cresc in fiecare zi, spitalele fiind in pragul colapsului. Surse neoficiale sustin ca sanatatea ieseana va beneficia in acest an de o finantare indestulatoare, insa nimeni nu mai crede in promisiuni si asteapta ca acestea sa fie puse in practica. Daca laitmotivul „pana saptamana viitoare vin banii” se mai amana de cateva ori, este foarte posibil ca ei sa nu mai foloseasca la nimic.
Cristian DONOSEloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit