Eveniment-Social

Deficit urias de masini la Politia ieseana! Agentii cu caruta, infractorii in bolizi

Publicat: 04 oct. 2016
1

@ Politistii ieseni sunt nevoiti in unele situatii sa mearga la interventii cu ce apuca, inclusiv sa faca autostopul @ Deficitul de autovehicule este unul destul de mare @ Mai grava este in situatia criminalistilor @ Ei nu pot lua autobuzul si sa transporte cu ei probe culese din teren

Potrivit bilantului Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi, in acest moment exista un deficit de 271 de autovehicule fata de necesar, ceea ce face ca oamenii legii sa poata acoperi doar cu putin peste 40 la suta din numarul interventiilor intr-un timp scurt. Ca alternativa, oamenilor legii nu le ramane decat sa o ia la pas sau sa faca autostopul. Momentan, parcul auto al Inspectoratului de Politie Judetean numara 392 de autovehicule, cu tot cu cele primite recent de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Sefii Inspectoratului au estimat necesarul de autovehicule la 663. Cu toate acestea, potrivit bilantului pe primele sase luni ale acestui an, rezultatele IPJ par a fi bune. Sindicalistii din Politie recunosc ca situatia nu este tocmai roz, insa sustin ca au primit totusi intelegere, iar lucrurile s-au mai ameliorat. Marea majoritate a autospecialelor existente la Iasi, pe langa cele noi, sunt din anul 2005. Ele au inregistrat la bord peste 300.000 de kilometri. La acestea nu este zi fara sa nu fie „internate” in service.

„La nivel national exista un deficit de autovehicule mai mic sau mai mare. Inca de acum trei ani, parcul auto a inceput sa se reinnoiasca, insa nu in totalitate. Autospecialele vechi care necesita interventia mecanicilor, la schimbul de piese nu se folosesc unele noi. Se schimba de la una la alta. Cele care intr-adevar nu se mai pot folosi, se trimit la casat. Autovehiculele ajung la Remat. Situatia este oricum una mai buna fata de anii precedenti”, a precizat Marin Gruia, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual. Mai grava este situatia in cazul lucratorilor Serviciului de Investigatii Criminale. Daca de ajuns la locul unde trebuie sa-si desfasoare activitatea se poate merge cu autobuzul, problema intervine la intoarcere, atunci cand trebuie sa aduca probele culese din teren.

Politistii fantoma

Potrivit sindicalistului, cu o problema foarte grava se confrunta acum Politia Romana, din cauza deficitului de personal. Acesta sustine ca oamenii legii sunt tinuti cu orele peste program, fara a le fi platite. „Am ajuns la apogeu. De la inceputul acestui an, la nivel national au iesit la pensie cam 8.000 de politisti, ceea ce inseamna aproximativ 10 la suta din efectivele Politiei Nationale. In 2015 au plecat din sistem peste 15.000 de politisti. Deficitul a mai fost acoperit in primavara acestui an cu 3.000 si acum cu 5.000 de politisti angajati din sursa externa. Au mai venit si de la academii aproximativ 2.000. In total, cam 10.000. La Iasi sunt aproximativ 1.400 de politisti la nivelul Inspectoratului. Speram ca din noiembrie, dupa sustinerea concursului a celor angajati din sursa externa, ca deficitul sa se mai diminueze. Acum orele suplimentare prestate de politisti se compenseaza doar cu timp liber. Sunt platite doar cele declarate libere prin lege”, a adaugat Gruia.

O alta problema este legata de termenul dat politistilor de procurori. Daca acesta nu este respectat, oamenii legii sunt amendati. Procurorul spune ca politistul are termen 10 zile pentru a strange probele, iar daca el nu este respectat, omul legii este amendat indiferent de motiv.

Citeste si :  A comis-o la 69 de ani. Ce a putut sa faca un sofer

Adauga un comentariu