Actualitate

Deficitul bugetar la opt luni a ajuns la 5,18% din PIB

Publicat: 28 sept. 2020
infografică deficit comercial
Deficitul bugetar la primele opt luni ale anului a ajuns la 54,77 miliarde de lei, adică 5,18% din Produsul Intern Brut

Deficitul bugetar la primele opt luni ale anului a ajuns la 54,77 miliarde de lei, adică 5,18% din Produsul Intern Brut, potrivit Ministerului de Finanțe.

Creșterea deficitului bugetar înseamnă că statul a cheltuit mai mult decât a încasat.

Mai mult de jumătate din acest deficit este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19, se mentioneaza în raportul publicat de Ministerul de Finanțe.

Deficitul bugetar la opt luni a ajuns la 5,18% din PIB

Veniturile la buget au fost de 201,32 mld lei în primele opt luni ale anului 2020, în scădere cu 1,4% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Cheltuielile au însumat 256,09 mld lei – cu 13,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 91,15 mld lei, mai mari cu 22 de procente față de anul trecut. Cheltuielile de personal, mai exact 72,07 mld lei, sunt cu 6% mai mari în comparație cu aceeași perioadă din 2020. Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 34,39 mld lei, în creștere cu 12,7%.

Florin Cîțu crede că economia își va reveni până la finalul anului

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că România va evita recesiunea tehnică, iar economia își va reveni până la finalul anului.

„Toate economiile au fost lovite puternic de această criză. Toate ţările au răspuns prin creşterea deficitelor bugetare. Noi am fost printre cei mai cumpătaţi cu banul public, dar şi pentru că venim după o perioadă de dezmăţ şi furt al banului public în guvernarea socialistă.

Toate băncile centrale au dus dobânzile către zero, pentru că ştiu foarte bine că acum dobânda reală zero sau negativă stimulează creşterea economică pe termen mediu şi lung. Toate ţările vor avea o contracţie economică în 2020. Majoritatea vor avea o recesiune tehnică. România vă evita recesiunea tehnică şi va avea o contracţie a economiei mai mică decât estimările publice făcute agenţiile de rating, CE, FMI, instituţii bancare etc., datorită răspunsului prompt şi eficient al politicilor economice. Dar tot vom avea o contracţie a economiei în 2020 ceea ce înseamnă venituri la buget mult mai mici decât cele estimate, chiar dacă similare cu cele din anul precedent”, a spus Florin Cîțu.

„Economia globală trece prin cea mai dură perioadă din ultima sută de ani”

Astfel, „România va avea o revenire economică din trimestrul III, în V, un scenariu de bază cu care lucrează şi Banca Naţională a României (BNR), iar acest lucru înseamnă creştere economică în 2021”, a spus ministrul Finanțelor.

Cîțu a arătat că, în prezent, economia globală trece „prin cea mai dură perioadă din ultima sută de ani”. Motivul îl reprezintă „o criză de sănătate prelungită care s-a transformat într-o criză economică”. Astfel, toate ţările, fără excepţie, sunt afectate de cele două crize.

„Revenirea depinde foarte mult de modul în care guvernele, în special mix-ul de politica monetară şi fiscală, răspund la această criză. Cam peste tot răspunsul a fost similar, injecţie de lichidităţi în economie atât prin politica fiscală cât şi prin politica monetară. Pe partea de politica fiscală, deficitul în UE, în medie a crescut cu aproximativ 8 puncte procentuale de la 1% la 9%. În majoritatea ţărilor acest lucru a însemnat o creştere a cheltuielilor bugetare cu aproximativ 6 sau 7 puncte procentuale. Bineînţeles că peste tot au scăzut şi veniturile semnificativ”, a explicat Cîţu.

Comentarii
Adauga un comentariu