Boli si tratamente

Deficitul de vitamina D, asociat, din nou, cu un risc crescut de Covid-19

Publicat: 27 ian. 2021
suplimente de vitamina-D

Pacienții cu deficiență de vitamina D sunt mult mai predispuși la testarea pozitivă a COVID-19, potrivit unui nou studiu.

De câteva luni, studiile științifice au confirmat o legătură benefică între vitamina D și Covid-19. Un grup de medici și mai multe societăți au semnat, de asemenea, o rubrică în „La Revue du practician” care solicită „suplimentarea întregii populații franceze cu vitamina D” într-un mod preventiv, pentru a ajuta la reducerea infecției cu noul coronavirus.

Un nou studiu susține această cale. Într-adevăr, pacienții cu deficit de vitamina D sunt mult mai predispuși la testarea pozitivă COVID-19, potrivit unui studiu publicat în numărul din aprilie al „Nutrition”.

Joseph Katz, de la Colegiul de Medicină Dentară de la Universitatea din Florida, Gainesville, și colegii săi au examinat asocierea dintre deficiența de vitamina D și COVID-19 într-un studiu transversal. Astfel, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu pacienții fără deficiență, cei care aveau deficiență de vitamina D au fost de 4,6 ori mai predispuși la testarea pozitivă pentru COVID-19. După ajustarea pentru sex și malabsorbție, asocierea a scăzut ușor.

Este necesară suplimentarea?

Mai mult, după o ajustare suplimentară a mai mulți factori (cum ar fi etnia, starea bolii parodontale, diabetul și obezitatea), asocierea a scăzut semnificativ, dar a rămas robustă. După ajustarea în funcție de grupele de vârstă, pacienții cu deficit de vitamina D au fost mai predispuși să fie infectați cu COVID-19 decât cei fără deficiență.

„Poate că cea mai importantă constatare este că deficiența de vitamina D crește riscul de a dezvolta COVID-19 după ajustarea în funcție de vârstă. Sunt necesare studii de intervenție prospectivă pentru a valida ipoteza că suplimentarea cu vitamina D poate fi utilă pentru prevenirea și tratamentul COVID-19”, scriu autorii.

Adauga un comentariu